Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Közeledik a Black Friday, vigyázz, ne legyél a vásárlás áldozata!

10perc.hu
2022. 11. 06.
Közeledik a Black Friday, vigyázz, ne legyél a vásárlás áldozata!

Az online vásárlások viszont nem csak a kedvezményeket vonzzák, hanem az internetes csalásokat is, amire jobb, időben felkészülni.

Ha november, akkor kezdetét veszi a karácsonyi vásárlási szezon, ami idén is a Black Friday-el – más néven fekete péntekkel – indul. Ami csábító Black Friday ajánlatnak tűnik az nem mindig az, főleg nem az online térben, ahol még egy webáruházat is lehet klónozni, ezért megéri néhány biztonsági előírást betartani.

Ilyen például, hogy előzetes vizsgálat nélkül ne kattintsunk az e-mail-ben megküldött hivatkozásra, mindig ellenőrizzük a feladót, illetve a webáruházat, amelynek szolgáltatásait igénybe szeretnénk venni. Csak az elmúlt évben, a fiktív fekete pénteki akciókkal, több százmillió forintot loptak el a vásárlóktól a hackerek.

Főleg a felnőtt tartalommal rendelkező oldalak, illetve a közösségi oldalak reklámjai, hamis hírei vagy az e-mailben érkező spam levelek okoznak gondot. A gépek vásárlásánál érdemes felkínálni a különböző vírusirtó programokat, hiszen fő a biztonság” – mondta el Tóth Roland marketing szakember.


Előzetes vizsgálat nélkül ne kattintsunk az e-mail-ben megküldött hivatkozásra, mindig ellenőrizzük a feladót     Fotó: Freepik


Viszont az átvert embereknek csak a töredéke fordul a rendőrséghez, inkább be sem vallják, hogy az online támadások áldozatai lettek. Az ideális az lenne, ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy mire kattint és hol vásárol.

Ne dőljenek be a nyereményjátékoknak, és ne adják ki a személyes adataikat, bankszámlaszámukat, pin kódjukat senkinek! A gyerekek kiberbiztonságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: az Esetnek van szülői felügyeletes csomagja is, amit célszerű már vásárláskor kérni, és beállítani” – adta meg a hasznos tanácsot Tóth Roland.

A szekértő szerint itthon az adatvédelem még nagyon gyerekcipőben jár. Ma már számos fizetős és ingyenes adattároló oldal is működik, ezek hasznosak az adatok rendszerezésére is.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek