Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Központosítják a kórházak informatikai rendszerét

10perc.hu
2024. 10. 21.
Központosítják a kórházak informatikai rendszerét

A januártól életbe lépő állami kórházi informatikai rendszerek központosítása komoly aggodalmakat vet fel, mivel a tervezett átállás következményeként több száz ember megélhetése és a betegellátás minősége is veszélybe kerülhet.

A januárban életbe lépő új törvény értelmében az állam egységesíti a kórházi informatikai rendszereket, ami komoly aggályokat vet fel a szakemberek körében - közölte a Népszava.

A kórházi informatikai vállalkozók attól tartanak, hogy a tervezett átállás során a meglévő betegadatok egy része elérhetetlenné válik, ami súlyosan befolyásolhatja a betegellátást és a kórházak működőképességét.

 A törvény célja, hogy megszüntesse a vármegyék között fennálló rendszertani különbségeket, de a szakértők figyelmeztetnek: az átállás nemcsak a szolgáltatók megélhetését veszélyezteti, hanem több ezer beteg ellátását is. Az új rendszer bevezetéséhez az állam a T-System által fejlesztett e-MedSolution (e-MedSol) medikai rendszert vásárolta meg, amely kizárólag az állami kórházakban és szakellátóikban működik majd. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi rendszerekhez képest az új szoftver számos fontos funkciót nélkülöz, ami a betegellátás minőségére is hatással lehet.

A kórházi informatikai vállalkozók aggódnak az átállás miatt. Szerintük az átállás tervezett módja miatt a korábbi betegadatok egy része elérhetetlenné válik a dolgozók számára, és ez akadályozhatja az ellátást is. A megbízásukat elvesztő szolgáltatók úgy látják, erre a problémára nem született egységes megoldás, sőt esetenként ez nem is foglalkoztatja az egészségügy irányítóit. Takács Péter egészségért felelős államtitkár, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők minapi konferenciáján a váltás mellett azzal érvelt, hogy tarthatatlan, hogy a vármegyei irányító kórházban lévő rendszer más, mint az alá tartozó városi kórházaké. Ezt nem vitatják a mintegy évi kétmilliárdos piac beszállítói sem, de úgy vélik, egyelőre vármegyénként is elegendő lenne az egységesítés.

Egyelőre az egyetemeket, az egyházi és az önkormányzati intézményeket és az önálló szakrendelőket kihagynák az egységesítésből, ezekben továbbra is maradnak a sokszínű orvosi informatikai rendszerek. Az állami kórházakban azonban ez a változás azzal jár, hogy az intézmények több mint kétharmadában kell cserélni az eddigi betegadatokat rögzítő és a kórház működését szervező informatikai szolgáltatásokat. A 2022-ben megvásárolt szoftverben jó ideje nem történt érdemi fejlesztés, például nincs benne gondozói-, labormodul, műtőfoglalási-előjegyzési lehetőség, és az ápolást segítő része sem annyira kifinomult, mint a jelenlegieké.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára elmondta: az átállással 400-500 ember megélhetése kerül veszélybe. Ráadásul egy kórház informatikai rendszerének lecserélése 3-6 hónap megfeszített munkával lehetséges, ami azt jelenti, hogy egyik pillanatról a másikra ez biztosan nem megy. Nemcsak az adatokat kell átvinni az új rendszerbe, hanem szükség van képzésre és tanulási időre is. Tudomása szerint eddig két intézményt állítottak át az e-MedSolra: a sárvári és a farkasgyepűi kórházat. A sárvári kórház átállását az anyaintézmény, a szombathelyi kórház végezte, az adatmigráció itt meg sem történt. Farkasgyepű esetében pedig az eddigi szolgáltató segítségét kérték, és külön díjért ő végezte el az adatok áthelyezését. Ezt a lehetőséget egyébként az eddigi, nyolc szolgáltató mindegyike felajánlotta, ám erre nem volt fogadókészség, azaz a további átállásokat jellemzően nélkülük akarják megoldani.

Rásky László szerint a rendszert most működtető kisvállalkozások kihagyása az átállás segítéséből azért is kockázatos, mert betegadatok veszhetnek el. A régi és az új rendszer más struktúrában épül fel, s ugyan a kórházak az E-térbe rögzítik az ellátással kapcsolatos dokumentumokat, de azok nem tartalmazzák a páciensek ellátásával kapcsolatos részleteket, így azok nem is kerülhetnek át az eMedSolba. Megjegyezte, hogy egy rosszul kivitelezett átállás nemcsak a betegellátást akadályozza, hanem a nyilvántartás hiánya miatt az intézmény finanszírozását is, a kettő együtt pedig a kórház, szakrendelő működőképességét veszélyezteti.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek