Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kormányzati intézkedések a kórházban hagyott gyerekekért

10perc.hu
2024. 10. 15.
Kormányzati intézkedések a kórházban hagyott gyerekekért

A kormány támogatja a kórházban hagyott gyermekek helyzetének rendezését, a nevelőszülők számának emelkedését és az örökbefogadás könnyítését.

A kormány határozottan elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend mellett, és a célja a kórházban hagyott gyermekek helyzetének mielőbbi rendezése – derült ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának válaszából az ellenzéki képviselők írásbeli kérdésére, amit a Telex és a 24. hu is hírül adott.

Jelenleg körülbelül 270–300 elhagyott csecsemő tartózkodik a kórházakban, és az érintett intézmények száma folyamatosan változik. A Gyermekjogi Civil Koalíció korábban csak 50–100 érintett csecsemőről számolt be, ami arra utal, hogy a helyzet súlyosbodik.

Földi Judit és Gy. Németh Erzsébet DK-s parlamenti képviselők Pintér Sándor belügyminisztertől szerettek volna tájékoztatást kapni arról, hogy miért nem kerülnek a kórházban hagyott csecsemők nevelőszülőkhöz, hanem továbbra is a kórházak csecsemőosztályain élnek. A kérdések között szerepelt: hány csecsemő tartózkodik a magyar kórházak csecsemőosztályain 2024. augusztus 31-én?

Rétvári Bence válaszában kiemelte: „Minden gyerek alapvető joga, hogy vér szerinti családjában nőhessen fel.” Az államtitkár részletezte a kormány által tett intézkedéseket az örökbefogadás megkönnyítése érdekében, beleértve a 2024 júliusától hatályos törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a szülő hozzájárulása nélkül indítsák el az örökbefogadási eljárást, ha a szülő hat héten belül nem jelentkezik.

Bár a kormány azt állítja, hogy a nevelőszülők létszáma folyamatosan emelkedik, a helyzetet árnyalja, hogy a törvény ellenére a 12 év alatti gyermekek nevelőszülőknél való elhelyezése nem valósul meg, mivel a nevelőszülők számának csökkenése és a gyermekotthoni férőhelyek hiánya miatt körülbelül 1500 tizenkét év alatti gyermek él gyermekotthonokban, közülük 350 gyermek három év alatti.

További cikkek