Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Hankó Balázs: A Pannónia Program felülmúlja az Erasmus ösztöndíjat

10perc.hu
2024. 10. 15.
Hankó Balázs: A Pannónia Program felülmúlja az Erasmus ösztöndíjat

Hankó Balázs, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, a Kereszténydemokrata Est című pódiumbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy a Pannónia Ösztöndíjprogram jobb alternatívát kínál az Erasmus programnál.

A Kereszténydemokrata Est pódiumbeszélgetésén Hankó Balázs a Pannónia Ösztöndíjprogramot méltatta, amely a azért közelmúltban indult, hogy pótolja az Erasmus programot. Az EU Tanácsának döntése értelmében 2022 decemberében a közérdekű vagyonkezelő alapítványok, köztük a modellváltó egyetemek kizárásra kerültek az EU kötelezettségeiből, mivel átláthatósági problémák merültek fel, és a magyar kormány nem válaszolt a bizottsági kifogásokra. A helyzet azóta is vita tárgyát képezi az EU és a magyar kormány között - közölte a Telex.

A Pannónia Program célja, hogy saját forrásból támogassa a magyar hallgatók külföldi tanulmányait, és Hankó Balázs kijelentette, hogy ez nem csupán az Erasmus+ pótléka, hanem egy új, nemzetköziesítési kezdeményezés, amely több diák számára nyújt lehetőséget. A miniszter a Pannónia Program kapcsán hangsúlyozta, hogy a magyar egyetemeket kizárták az Erasmus programból, azonban a valóságban a modellváltó egyetemek hallgatóira vonatkozik a korlátozás. Az MTI beszámolója is megjegyzi, hogy a magyar fiatalokat "ki szorították" az Erasmus és a Horizon ösztöndíjprogramokból, ugyanakkor Hankó kiemelte, hogy a felsőoktatás nemzeti hatáskör, így az EU-nak nincs beleszólása.

A Pannónia Programmal kapcsolatos eddigi tapasztalatok szerint 2023 augusztusában több mint kétszáz, szeptemberben pedig ötszáz magyar egyetemi hallgató tanult külföldön, összesen tehát hétszáz diák vett részt a programban. Ezzel szemben az Erasmus+ program tavaly körülbelül tízezer magyar hallgatót vonzott.

Hankó Balázs az eseményen elmondta, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium feladata a "mindennapi patriotizmus" támogatása, és minden intézkedésük ennek jegyében történik.

A miniszter említést tett Ursula von der Leyen és Manfred Weber "hungarofóbiájáról", valamint arról, hogy 15 magyar egyetem a világ legjobb 5 százalékában található. Hankó úgy véli, hogy a magyar képzések nemzetközi elismerésének elmaradása nemcsak igazságtalanság, hanem "nemzetárulás" is. A családi politikát érintően a miniszter megjegyezte, hogy a kormány tervezi a családi adókedvezmény duplázását, és elmondta, hogy a kutatók és a doktoranduszok száma is jelentősen nőtt az utóbbi években, Magyarország pedig az innováció terén a 33. helyen áll a világban.


Főkép forrása:
Hankó Balázs (Facebook)

További cikkek