Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor legfontosabbb kijelentései a Kossuth Rádióban

10perc.hu
2024. 10. 04.
Orbán Viktor legfontosabbb kijelentései a Kossuth Rádióban

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában kifejtette, hogy a gazdaság stabilitása érdekében nem tartható fenn hosszú távon az árstop, és a magas árak elleni védekezés legjobb módja a bérek emelése.

Orbán Viktor a rádióinterjú elején kitért a gazdasági növekedés kihívásaira, hiszen miközben Magyarország GDP-növekedése a második negyedévben 1,3 százalék volt, az euróövezetben csak 0,6 százalék, a német gazdaság pedig stagnált. Erre reagálva a miniszterelnök azt mondta: „Erre mondják a sportemberek, hogy innen szép nyerni”. Hangsúlyozta, hogy bár a külpolitikai események jelentős figyelmet kapnak, Magyarország számára „óriási veszély a gazdasági hidegháború” - közölte a Telex.

A gazdasági semlegesség megteremtése elengedhetetlen a kormány számára, amely a geszti kormányülésen is napirenden volt. Orbán szerint a cél az, hogy Magyarország megőrizze gazdasági függetlenségét, és ne térjen le arról az útról, amelyen elindult. „Ha jól csináljuk, akkor jövőre 3-6 százalék közé tudjuk emelni a gazdasági növekedést”, ami szerinte jóléthez és fizetésemelésekhez vezethet majd. Hozzátette: „Nekünk siker kell”, utalva arra, hogy a gazdaság számára az egyik legfontosabb tényező, hogy az embereknek legyen munkájuk.

Az inflációról és a magas árakról szólva Orbán kijelentette: „Az árakat nem tudjuk hatóságilag szabályozni, legfeljebb átmenetileg. Ezt csináltuk is... hosszabb távon nem lehet fönntartani”. Hosszabb távon a kormány csak úgy tud segíteni a magas árakkal szemben, ha „olyan gazdaságpolitikát csinálunk, hogy először is mindenkinek legyen keresete”. Ezt két dolog biztosítja: „legyen munkahely; a munkaadók tudjanak bért emelni”. Orbán hozzátette, hogy magasabb bérek mellett könnyebben lehet kezelni a megemelkedett árakat, de a kormány nem ígérheti meg, hogy az árakat visszaszorítják, mert „az tönkretenné a gazdaságot”.

Orbán beszélt a havi ezer eurós minimálbér és az egymilliós átlagbér célkitűzéseiről is, amelyek a geszti kormányülésen szintén napirendre kerültek. A kormány emellett kiemelten fontosnak tartja az állami szektorban dolgozók béremelését, példaként említve a pedagógusokat és közalkalmazottakat, illetve a vízügyesek helyzetét.

A családi adókedvezmények megduplázásáról szólva Orbán kijelentette: „A következő évben ennek meg kell történnie. Én ebből nem engedek. Lehet, hogy két lépésben, de egy év alatt meg kell duplázni a gyerekek után járó adókedvezményt”. Hangsúlyozta, hogy ez minden családot érinteni fog, függetlenül attól, hogy az állami vagy magánszektorban dolgoznak-e.

A közel-keleti katonai konfliktusról is szó esett az interjúban, ahol Orbán kiemelte, hogy Magyarország gazdasági szempontból is érintett. A miniszterelnök beszélt a Magyarországon élő zsidó közösség védelméről, amely szintén kiemelt prioritást kap a kormány részéről. Orbán Viktor zárásként megemlítette, hogy a múlt heti Észak-Macedóniában adott rádióinterjúban már érintette Orbán Balázs, politikai igazgató kijelentéseit is, és bár félreérthetőek voltak, a kormány az ügyet lezártnak tekinti.

 

Főkép forrása:
Orbán Viktor (Facebook)

További cikkek