Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Az Erasmus-program miatt módosítják az alapítványi törvényt

10perc.hu
2024. 10. 02.
Az Erasmus-program miatt módosítják az alapítványi törvényt

A magyar kormány több mint másfél év után hajlandó módosítani a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt.

A közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt hajlandó módosítani a kormány, hogy az Európai Unió által kért szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok bevezetésével a modellváltáson átesett egyetemek ismét részt vehessenek az Erasmus+ és Horizont-programokban. Az eredeti kérés 2022 decemberében érkezett az uniótól, azonban a mostani javaslatban pontosan szabályoznák, hogy kik nem tölthetnek be kuratóriumi vagy felügyelőbizottsági tagságot - írta a 24.hu.

A kormány elismerte, hogy az „Európai Tanács által hozott intézkedés valamennyi vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézményt, illetve azok összes hallgatóját sújtja”. A módosítás értelmében az összeférhetetlenségi szabályok kiterjednének többek között a parlamenti képviselőkre, polgármesterekre, kormánytagokra és kormánybiztosokra. Ráadásul a tisztségviselők megbízatása legfeljebb hat évre szólhatna, amely egyszer hosszabbítható meg.

A törvényjavaslat további szigorításokat is tartalmaz, például a kuratóriumi tagoknak vagyonnyilatkozatot kellene tenniük, amit az Integritás Hatóság ellenőrizne. Ugyanakkor az Európai Tanács jogállamisági aggályai nemcsak az egyetemeket fenntartó alapítványokra, hanem az összes közérdekű vagyonkezelő alapítványra vonatkoztak, ami kérdéseket vet fel a javaslat átfogó hatásáról.

Az Erasmus-program helyettesítésére létrehozott Pannónia-program kudarcot vallott, ami szintén hozzájárulhatott a módosításokhoz. A program alig hétszáz hallgatót tudott külföldre küldeni, szemben az Erasmus+ tavalyi tízezer diákjával.

További cikkek