Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Vitézy Dávid előterjesztette a BKK-rendészet létrehozását a Fővárosi Közgyűlésen

10perc.hu
2024. 10. 01.
Vitézy Dávid előterjesztette a BKK-rendészet létrehozását a Fővárosi Közgyűlésen

Vitézy Dávid, korábbi főpolgármester-jelölt, benyújtotta a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó javaslatát a Fővárosi Közgyűlésen.

Vitézy Dávid a Fővárosi Közgyűlés első ülésére nyújtotta be a BKK-rendészet létrehozására irányuló javaslatát, amely kampányának egyik központi eleme volt. Vitézy hangsúlyozta, hogy minden budapesti utasnak joga van tiszta és biztonságos körülmények között utazni, ezért a rendészeti szolgálat kialakítása kulcsfontosságú a közösségi közlekedés minőségének javítása érdekében. Az előterjesztés szerint a BKK-rendészet 2025 januárjától kezdene működni, 24 órás készenléti szolgálattal, a Fővárosi Önkormányzati Rendészet bővítésével - közölte a Telex.

Az előterjesztés részletezi, hogy az első ütemben legalább öt BKK járműbe telepítenének állandó rendészt, emellett pedig kritikus városi pontokon és közlekedési csomópontokban is biztosítanák a rendszeres járőrözést. A cél az, hogy az önkormányzati rendészek váltanák fel a magánbiztonsági szolgálatokat, és hatékonyabb fellépést biztosítsanak a közlekedési incidensek ellen.

Vitézy arra is kitért, hogy egy közös diszpécserszolgálatot is létrehoznának a BKK és a rendészet együttműködésében, amely a beérkező utasbejelentéseket feldolgozná, és élő kameraképekkel segítené a gyors beavatkozást. Emellett a BudapestGO applikáció és az ügyfélszolgálat fejlesztésével a jelzések chaten és telefonon is bejelenthetők lennének.

Vitézy kiemelte, hogy az utóbbi évek tapasztalatai szerint napi szinten fordulnak elő súlyos atrocitások a budapesti közlekedésben, melyek az utasokat, járművezetőket és jegyellenőröket érintik. Emellett gyakran utaznak olyan személyek, akik az utazási feltételeket figyelmen kívül hagyva veszélyeztetik az utastársaikat vagy beszennyezik a járműveket, ezért fontosnak tartja, hogy a rendészet hatékonyan tudjon fellépni az ilyen helyzetek ellen.

A BKK-rendészet létrehozása melletti támogatást az utóbbi időben Magyar Péter is kinyilvánította, ami jelentős előrelépést jelent a kezdeményezés számára, hiszen a Tiszának 10 képviselője van a Közgyűlésben. Bár ez közelebb viszi Vitézy javaslatát a szükséges 17 fős többséghez, még mindig kérdés, hogy sikerül-e további támogatókat szerezni a BKK-rendészet létrehozásához.

A főpolgármester, Karácsony Gergely, a kampány során jelezte, hogy nem látja szükségét egy külön rendészet felállításának a közösségi közlekedésben. Emellett a Lakhatási Koalíció is tiltakozott a kampány során, amikor Vitézy és Ungár Péter „kirekesztő” kommunikációjára hívták fel a figyelmet, különösen egy olyan poszt miatt, amelyben Ungár egy „A közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló” feliratú plakátot helyezett el egy villamoson.


Főkép forrása:
Vitézy Dávid (Facebook)

További cikkek