Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Társadalmi egyeztetésre küldték az Erasmus-ügyet

10perc.hu
2024. 10. 01.
Társadalmi egyeztetésre küldték az Erasmus-ügyet

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok törvénymódosítását, melynek célja a magyar egyetemek Erasmus- és Horizon-programokból való kizárásának megszüntetése.

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosításának tervezetét, amely az Európai Unió által a magyar egyetemekre kiszabott korlátozások feloldását célozza. Az Európai Unió Tanácsa még 2022 decemberében döntött arról, hogy az alapítványokat, köztük a modellváltó egyetemeket kizárja az EU-támogatási programokból, mivel azok működése nem felel meg a jogállamisági elveknek - közölte a Telex.

Az Európai Bizottság többek között azt kifogásolta, hogy a kuratóriumokban politikai döntéshozók is helyet kaptak, és a kormány nem kezelt bizonyos összeférhetetlenségi kérdéseket. A törvénymódosítás többek között a kuratóriumi tagságra vonatkozó szabályokat szigorítaná, kizárva politikai felsővezetőket, polgármestereket, parlamenti képviselőket és más közhatalmi pozíciókat betöltő személyeket a testületekből.

Az Európai Bizottság külön „lehűlési időszakot” is bevezetne, ami megakadályozná, hogy valaki közvetlenül kormányzati pozícióból lépjen be egy alapítvány kuratóriumába. A kormány és a Bizottság közötti vita itt abban áll, hogy mennyi ideig tartson ez az időszak: míg a Bizottság két évet javasolt, a kormány egyéves időszakot támogatott. További vita tárgya a kuratóriumi tagság időtartamának meghatározása volt. A Bizottság négy évben állapította meg ezt az időtartamot, míg a kormány hat évre emelné. A törvénytervezet végül a hatéves időszakot foglalja magába, mely egy alkalommal meghosszabbítható.

Az alapítványok kizárása az Erasmus+ és a Horizon Európa programokból komoly nehézségeket okozott a magyar felsőoktatási intézmények számára. Noha a kormány tízmilliárd forintos költségvetési forrást biztosított a Pannónia néven futó diákcsere-program elindításához, a részvételi arányok messze elmaradnak a várakozásoktól. A Horizont Európa programban való részvételre szintén csak uniós támogatás nélkül van lehetőség, amely tovább bonyolítja az egyetemek nemzetközi kutatási együttműködéseit.

A tervezet célja, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti vitás kérdéseket rendezze, és lehetővé tegye, hogy a modellváltó egyetemek visszanyerjék jogosultságukat az uniós forrásokhoz való hozzáféréshez. A tervezetben szereplő változtatások azonban nem vonatkoznak minden közalapítványra, mivel azok elsősorban a modellváltó egyetemekre koncentrálnak.

A kormány reményei szerint a törvénymódosítással megszűnhet a magyar egyetemek kizárása, de a végső döntést az Európai Bizottságnak kell meghoznia.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek