Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ezer forintos díjjal szabályoznák az orvosi időpontokat

10perc.hu
2024. 09. 12.
Ezer forintos díjjal szabályoznák az orvosi időpontokat

Ezer forintos büntetést vezethetnek be az egészségügyben, amelyet levonnak a pácienstől, ha nem jelenik meg az előre lefoglalt orvosi időpontján.


Az egészségügyi ellátás hatékonyságának növelését célzó kormányzati tervekről és a szakrendelők tehermentesítéséről beszélt Takács Péter, az egészségügyi államtitkár az InfoRádióban. A tervezett intézkedések között szerepel a praxisközösségek fejlesztése és a háziorvosok kompetenciáinak bővítése, amelyek célja, hogy a szakellátást részben át tudják venni a háziorvosok és a praxisközösségek - írta a 24.hu.

Takács Péter hangsúlyozta, hogy a kormányzati tervekben nem szerepel a nagyobb kapacitású szakrendelők államosítása, de az önkormányzatoktól elvárják, hogy a nagy népbetegségek kezeléséhez szükséges ellátásokat biztosítsák lakóhely közelében. A szakrendelések elérhetőségét pedig javítani fogják az új járóbeteg-irányítási rendszer segítségével, amely az Egészségablak alkalmazáson keresztül könnyíti meg az online időpontfoglalást.

Az uniós források hiánya miatt azonban késlekednek a praxisközösségek fejlesztései. Takács Péter szerint 102 milliárd forintra lenne szükség a tervezett fejlesztésekhez, amelyek révén a háziorvosok nagyobb szerepet vállalhatnának a szakellátásban.

A Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség konferenciáján is több probléma merült fel, köztük a szakemberhiány és a betegirányítási rendszer nehézségei. A szakrendelők szerint az új rendszer nem működik zökkenőmentesen, és gyakori probléma, hogy az előjegyzett betegek 30 százaléka nem jelenik meg a szakrendelésen.

A konferencián Pál Miklós javaslatot tett egy ezer forintos foglalási díj bevezetésére. Az ötlet szerint, ha a beteg megjelenik az időpontjára, visszakapja a pénzt, de ha nem jelenik meg, elveszíti az összeget. Takács Péter ezt az ötletet támogatónak, viszont politikailag érzékenynek nevezte, de ellátásszervezési eszközként nem látott benne kivetnivalót.

Főkép forrása:
Vass Levente Facebook

További cikkek