Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elhalasztott műtétek, a MÁV késései, EU-s bírság, járattörlések és egymilliárdos kínai hitel a kormányinfón

10perc.hu
2024. 07. 26.
Elhalasztott műtétek, a MÁV késései, EU-s bírság, járattörlések és egymilliárdos kínai hitel a kormányinfón

A pénteki Kormányinfón Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter is jelen volt.

A főbb témák a péntek délelőtti kormányinfón az alábbiak voltak: 

Ukrajna a kőolajszállítás blokkolásával zsarolja Magyarországot

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely méltánytalannak és az uniós megállapodásokkal ellentétesnek nevezte, hogy Ukrajna a békepárti álláspontja miatt zsarolja Magyarországot és Szlovákiát. Ez rendkívüli veszélyt jelent az ellátásbiztonság szempontjából, akár üzemanyaghiány is lehet, ha a helyzet nem oldódik meg.

"Egyelőre pánikra semmi ok, mert a tartalékok szintje magas" - fogalmazott, jelezve ugyanakkor, hogy szeptemberig megoldást kell találni a helyzetre.

Később újságírói kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy az egyik lehetőség, hogy az ukránok belátják, hogy két EU-s országgal nem teheti meg ezt, a másik megoldás, hogy ebben az Európai Bizottság is segítségünkre lehet, a harmadik az, hogy meg kell nézni, van-e olyan jogi kiskapu, hogy az olajszállításnál ne az legyen érintett, akiket az ukrán jogszabályok tilalmaznak.

Az Európai Bíróság ítélete migrációs ügyben

Gyalázatosnak, tűrhetetlennek és vérlázítónak nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bíróság Magyarországot a migrációs politikájáért sújtó ítéletét, amely a tárcavezető szerint jelzi, hogy a bíróság semmilyen jogvita pártatlan eldöntésére nem vehető már igénybe.

Gulyás Gergely jelezte, a kormány a lehető leggyorsabban szeretne megállapodni az Európai Bizottsággal, de ha a megállapodás eredménye az lesz, hogy a külső határvédelem nem marad fenntartható, akkor Magyarország területét továbbra is "minden eszközzel meg fogjuk védeni", azt azonban "nem tudjuk garantálni", hogy a déli határon keresztül migránsok százezrei ne menjenek Ausztriába és Németországba.

Magyarország - eleget téve a Schengeni szerződésben vállalt kötelezettségének -, eddig mintegy kétmilliárd euró értékben, saját forrásból védte Európa határait, de elfogadhatatlan, hogy ezért még meg is bírságoljanak - mondta.

Az ATV kérdésére Gulyás Gergely elmondta: a napi egymillió eurós bírság, amit Magyarországra kiszabtak, az ítélet meghozatalától számítódik. Két lehetőség van ennek a rendezésére: vagy befizeti Magyarország, vagy levonják a Magyarországnak kifizetett támogatásokból. Így a kormánynak nincs olyan lehetősége, hogy valahogy elkerüli a befizetést.

A magyar EU elnökség első szakasza lezárult

Bóka János elmondta, hogy az elnökség első szakasza lezárult, az utolsó esemény a nyári szünet előtt a jövő héten lesz, majd augusztus végéig tart a nyári szünet. Az elnökség legjelentősebb ülései az informális tanácsülések, ilyen ülésen üléseztek például az energiaügyi, egészségügyi miniszterek is. Továbbá voltak formális tanácsülések is, például az agrárminiszterek, munkaügyi és szocális miniszterek és pénzügyminiszterek között.

Könnyítik a családtámogatást a speciálisan adózóknak

Vitályos Eszter elmondta, hogy a kormány a speciális adózást választó vállalkozók - az olyan egyéni vállalkozók, mint az őstermelők és a katások - számára lehetővé teszi, hogy bevételük legalább 50 százalékát számíthassák be jövedelemként, és az igényléshez csak egy év társadalombiztosítási jogviszony kell majd.

Hibás pontszámítás a felsőoktatási felvételiknél

Vitályos Eszter beszélt a felvételi ponthatárok kihirdetéséről és kiemelte, hogy a felvett hallgatók ötöde 30 év feletti, ami azt bizonyítja, hogy sokan munka mellett is tanulnak. Jelezte, hogy akinek kérdése van a pontszámítással kapcsolatban, az nyugodtan forduljon az Oktatási Hivatalhoz.

Családtámogatások bővítése

Újságírói kérdésre reagálva Vitályos Eszter elmondta, hogy nincs napirenden a családtámogatások bővítése.

Egymilliárdos kínai hitel

A miniszter szerint erről a Pénzügyminisztérium tud tájékoztatást adni, azt viszont elárulta, hogy infrastrukturális beruházásokra vették fel.

Járatkésések és a légitársaságok büntetései

A járatkésések kapcsán azt mondta Gulyás Gergely miniszter, hogy addig büntetik a légitársaságokat, amíg azok nem járnak pontosabban. Szerinte most profitmaximalizálás folyik, ezért túl feszítettek a menetrendek, és a légitársaságok addig folytatják majd ezt a gyakorlatot, amíg nem kapnak 50-100 millió forintos bírságokat.

Békemisszió és soros elnökség

Gulyás Gergely szerint az EU soros elnökségét és Orbán Viktor békemisszióját hiba lenne szembeállítani. Ez utóbbira Magyarország miniszterelnökeként joga van. Szeretnének meggyőzni más országokat is, hogy békére van szükség – mondta.

Elhalasztott műtétek

Újságírói kérdésre Gulyás a kórházi klímaviszonyok kapcsán azt mondta, hogy szerinte a műtétek jól állnak, akkut műtét nem maradt el, az elmaradó műtétek száma pedig nem éri el az 1 százalékot.

Más országban is elhalasztják a műtéteket nyáron, de ez se ott, se itt nem érinti az akut műtéteket.

A MÁV késései

Gulyás szerint a MÁV késései vis major kategóriába tartoznak, amikor 40 fok van, akkor lesznek késések a jelenlegi vasúti pályarendszer mellett. Azzal kapcsolatban, hogy lehet-e számítani fogyasztóvédelmi eljárásokra a miniszter azt mondta, hogy az a helyes, ha valaki egy szolgáltatásért fizet, akkor azt meg is kapja.

Ha megnézzük a vonatjegy árakat, nem lehet azt mondani, hogy azok nagyon magasak lennének, a vármegye- és országbérlettel a miniszter szerint Európában a legolcsóbban lehet közlekedni.

Orbán Viktor Magyarországot képviselte Moszkvában

Bóka János Európa-ügyi miniszter nem tudta megerősíteni, hogy az Európai Tanács jogi szolgálata szerint is jogsértő volt Orbán moszkvai békemissziója. Gulyás Gergely pedig hozzátette: Orbán Viktor Moszkvában nem az EU-t, hanem Magyarországot képviselte.

Főkép forrása:
MTI

További cikkek