Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Önkéntes vízőrzők próbálják megtartani a vizet a Homokhátság széli pusztákon

10perc.hu
2024. 07. 23.
Önkéntes vízőrzők próbálják megtartani a vizet a Homokhátság széli pusztákon

Önkéntesek próbálják megőrizni a vizet a Homokhátság pusztáin.

A klímaváltozás súlyos következményeivel küzd Magyarország, az aszály pedig egyre nagyobb területeket érint. A Homokhátságon, a Gerje és a Körös-ér vízfolyások között elterülő 19 ezer hektáros területen is drámaian csökkent a talajvízszint. A vízhiány súlyos problémákat okoz a mezőgazdaságban, a természetben és a helyi lakosság számára is - közölte a Qubit.

Ezen a ponton lépnek színre a "vízőrzők", elszánt civilek, akik ásóval és vödörrel küzdenek a víz megtartásáért. Németh András ökológus vezetésével helyi gazdálkodók, állattartók, geológusok, vízügyi szakemberek és természetőrök fogtak össze, hogy megakadályozzák az éltető víz elszivárgását a csatornákon keresztül.

Egyszerű eszközökkel, földtorlaszok építésével igyekeznek a vizet a tájban tartani. Munkájuk elengedhetetlen a Homokhátság ökoszisztémájának megőrzéséhez, és példaértékű a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A klímaváltozás hatására egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, a hosszabb aszályos időszakokat pedig rövid idő alatt leeső, rendkívüli mennyiségű eső váltja fel. A jelenlegi csatornahálózat nem képes hatékonyan kezelni ezeket a változásokat, a víztöbbletet a Dunán és a Tiszán keresztül kivezeti az országból, miközben az aszályos időszakokban súlyos vízhiány lép fel.

A képekkel tűzdelt teljes bemutatás itt olvasható:


Főkép forrása:
Qubit (Facebook)

További cikkek