Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mikor kérhet újraszámlálást Vitézy?

10perc.hu
2024. 06. 10.
Mikor kérhet újraszámlálást Vitézy?

A kicsi a különbség nem elegendő indok az újraszámlálás kezdeményezéséhez, ugyanis a választási törvény szerint ha valaki akár csak egy szavazattal is, de nyer, akkor az eredményt ki kell hirdetni. - olvasható a Pénzcentrum cikkében

Rendkívül szoros küzdelemben, mindössze 324 szavazattal, Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást Budapesten, azonban Vitézy Dávid már hétfő hajnalban jelezte, hogy kérni fogja a voksok újraszámolását. 

De milyen esetben van erre lehetősége?

Vitézy kifogást a választási eljárásról szóló törvény szerint a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértése okán nyújthat be, valamint egy adott választási iroda konkrétan meghatározott tevékenységével kapcsolatban vagy pontosan meghatározott szavazatszámláló bizottság tevékenysége és döntése miatt. 

Vagyis meg kell jelölnie, hol, melyik körzetben, pontosan milyen törvénysértésről szerzett tudomást, és csatolnia kell az ehhez kapcsolódó bizonyítékait is.

Vitézy Dávid hétfő délután Facebook posztban az alábbiakat írta: 

"Tegnap este hétkor befejeződött a szavazás a főpolgármester-választáson, de a hivatalos végeredményt még mindig nem tudjuk. 
Egy dolgot szeretnék előre leszögezni: ha minden nyitott kérdést tisztáztunk, ha minden beérkező gyanút megvizsgáltunk, és az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte ezt a választást akár csak egy szavazattal is, akkor természetesen gratulálok neki, és a programom mentén, konstruktívan fogjuk képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben. 
De most még nem tartunk itt.
Nyitott kérdésből és gyanúból ugyanis rengeteg van. 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord. Karácsony Gergely 100%-os feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőnk közötti különbség. A már birtokunkban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya."



Főkép forrása:
Vitézy Dávid Facebook oldala

További cikkek