Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A top 10 legabszurdabb építmény uniós forrásokból

10perc.hu
2024. 05. 23.
A top 10 legabszurdabb építmény uniós forrásokból

A Telex alapján összegyűjtöttük a legabszurdabb európai uniós projekteket.

Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulóján áttekintettük a tíz legelfuseráltabb pénzégető beruházást. Néhány projektnek már nyoma sincs, másutt csak romok maradtak, akad, ami sikeres lett, és van olyan is, ami új kihívások elé állította a helyi önkormányzatot.

1. A bodrogkeresztúri kilátó

A hírhedt 40 centis bodrogkeresztúri kilátó például 40 millió forintos uniós támogatásból épült 2007-ben. A szakvélemények szerint nem volt szükség magasabb kilátóra, de az évek során a környező fák kitakarták a panorámát. A kilátó turisztikai látványosság lett, sokan csak azért látogattak el a faluba, hogy láthassák ezt az abszurd építményt.

2. A sárazsadányi szellemélménypark

Sárazsadány 35 millió forint uniós támogatással hozott létre egy kerékpárpályát, KRESZ-pályát és játszóteret 2015-ben. A drótkötélpályát lebontották a biztonsági vizsga hiánya miatt, a BMX-pályát benőtte a fű, és a bringákat eladták. A KRESZ-pálya és játszótér még áll, de kevés a látogató.

3. A rakamazi Nagy Teknősbékaház

A rakamazi Nagy Teknősbékaház ökocentrumból ősmagyar kiállítás lett. A projekt egymilliárd forintba került, és az épület most inkább romokban áll. Az egykor XXI. századi technológiával készült központban ma alig van élet.

4. A tyukodi kilátópark

Tyukodon 2015-ben tizenegy kilátó épült 264 millió forintból, de tavalyra már csak öt maradt meg. Az erdei közjóléti létesítmények célja a turizmus fellendítése volt, de Tyukod sosem volt vonzó turistacélpont.

5. A hatvani kalandpark

A hatvani biciklis kalandpark 140 millió forintból épült 2015-ben, de baleset miatt szinte azonnal bezárták. A projekt egymilliárd forintba került, de a kalandpark maradványai már alig láthatók.

6. Az erdő nélküli lombkoronasétány

Nyírmártonfalva erdő nélküli lombkoronasétánya 60 millió forintos támogatással épült, de a fák kivágása miatt értelmét vesztette. Az újonnan ültetett fák talán egyszer benövik, de addig is ez a projekt a felesleges pénzkidobás szimbóluma marad.

7. Az újbudai lépcsőfok

Az újbudai B32 Galéria felújítása egy 20 centis lépcső akadálymentesítésére költött 1,66 millió forint miatt vált híressé. Azóta az ajtót befalazták, és egy olcsó mobil rámpát használnak.

8. A jakabszállási szánkódomb

Jakabszállás szánkódombja, amit 37 millió forintból építettek, gyorsan csődbe ment a hóhiány miatt. Az új tulajdonos rendbe hozta a területet, de a szánkózás ritka esemény maradt.

9. A kunszentmártoni szabadstrand

Kunszentmárton szabadstrandja 50 millió forintból épült, de a területet inkább csónakállomásként használják, mivel a strand sáros és kevésbé vonzó.

10. Buszmegálló-kilátó

A nyugotszenterzsébeti buszmegálló-kilátó a település buszvárójaként funkcionál, mivel csak kilátóra tudtak pályázni. Az építmény megkönnyítette az ott élők mindennapjait, de nevetséges példa marad az uniós pénz elköltésére.

A Telex teljes elemzése itt tekinthető meg.

Hirdetés

További cikkek