Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tudtad? Egy nógrádi kisfalu a leghidegebb települése Magyarországnak

10perc.hu
2023. 11. 21.
Tudtad? Egy nógrádi kisfalu a leghidegebb települése Magyarországnak

Az év 365 napjából 51 olyan nap van, amikor Zabaron mérték a leghidegebbet, 2003. január 12-én például -31,9 C fokig süllyedt a hőmérő higanyszála a faluban.

Komoly lehűlés jön a héten, akár 10 fokot is eshet egyik-napról a másikra a hőmérséklet, a fagyzugokban pedig igazi zimankó is lehet - derült ki a friss előrejelzésekből. Messze vagyunk azonban még a leghidegebb hónapoktól, januárban és februárban mérték ugyanis idehaza a legdurvább negatív rekordokat.

Magyarország leghidegebb hőmérsékletét 1940-ben Görömbölytapolcán mérték (-35°C), a leghidegebb település pedig Zabar. A hőmérsékletet befolyásolja a szél, domborzat és hőszigetek – írta a Pénzcentrum.

Csütörtökön komolyabb lehűlésre lehet számítani, a hajnali órákban mínusz 9 és mínusz 1 fok közötti hőmérsékletre ébredhetünk, míg a péntek reggeli órákban valamivel enyhébb, mínusz 5 és plusz 3 fok közötti hőmérséklet fogadja majd a korán dolgukra igyekvőket. A reggeli zimankó igencsak arcul csapja majd a magyarokat.

Az 1890 óta tartó mérések adatai szerint a leghidegebb mért hőmérséklet -35 °C volt (1940. február 16., Görömbölytapolca), míg a legutóbbi leghidegebbet Zabaron mérték, 2003. január 12-én, ahol -31,9 C fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.

És ha már Zabar szóba került. A negatív hőmérsékleti rekordok darabszáma alapján Magyarország leghidegebb települése egyértelműen a Nógrád vármegyei település. Egy esztendőben 51 olyan nap van, amikor ebben a faluban mérték a leghidegebbet. Zabar után Putnok és Csákvár következik. Napi minimum hőmérsékleti rekordok, darabszám szerinti megoszlása a következő:

  • Zabar településen 51-szer mértek rekord hideget
  • Putnokon 38-szor mértek rekord hideget
  • Csákváron 20-szor mértek rekord hideget
  • Dobogókőn 17-szer mértek rekord hideget
  • Encsen (Fügödön) 16-szor mértek rekord hideget
  • Kékestetőn 15-ször mértek rekord hideget
  • Balatonfüreden 10-szer mértek rekord hideget
Főkép forrása:
Facebook

További cikkek