Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor: visszadobták Brüsszel költségvetési javaslatát, jöhet az újabb nemzeti konzultáció

10perc.hu
2023. 10. 27.
Orbán Viktor: visszadobták Brüsszel költségvetési javaslatát, jöhet az újabb nemzeti konzultáció

A magyar miniszterelnök az EU-csúcsról ás a további elképzeléséről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában beszélt.

A brüsszeli EU-csúcson kidolgozatlannak, komoly tárgyalásra alkalmatlannak kellett minősíteni Brüsszel költségvetési előterjesztését, "vissza is dobtuk, hogy a bizottság jöjjön elő egy komolyabb javaslattal, de nagy csata volt" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

A kormányfő a brüsszeli Közmédia Központban készített interjúban kiemelte: van egy hatályos költségvetés, amelyet három évvel ezelőtt fogadtak el, ez hétéves időtartamra szól. "Még a felénél sem vagyunk, és most jönnek a brüsszeli pénznyelők, és azt mondják, hogy adjunk még 100 milliárd eurót, a tagállamok ezt dobják össze" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a hivatkozás két fontos nagy kiadási tétel, az egyik, hogy adjanak még több pénzt Ukrajnának, a másik pedig, hogy adjanak pénzt a migráció kezelésére. Ennek egy része a külső határ védelmére menne, "amiről még lehetne is beszélni", a másik fele pedig arra, hogy a bejutott migránsokat hogyan osztják szét egymás között, hogyan hoznak létre migránstáborokat, hogyan folytatják új pénzzel azt az elhibázott politikát, amelynek a következményeit Brüsszelben és más európai nagyvárosokban hétről hétre lehet látni - mondta Orbán Viktor.


Orbán Viktor bejelentette, újabb nemzeti konzultációval erősítené meg az egységet a választók és az ország politikai vezetése között    Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher 


Hozzátette: a migránsokkal együtt behozták a terrort, a bűnözést és azokat a konfliktusokat, amelyek Európán kívül, innen több ezer kilométerre vannak jelen.

Orbán Viktor bejelentette, újabb nemzeti konzultációval erősítené meg az egységet a választók és az ország politikai vezetése között. „Mi most azt akarjuk, és ezt is fogom javasolni, hogy legyen egy újabb nemzeti konzultáció” - fogalmazott a kormányfő. Szerinte most is van 10-11 komoly kérdés, és az embereknek lehetőséget adnának arra, hogy elmondják a véleményüket.

Kifejtette: a rendszeresen beérkező milliós válaszszám "létrehoz egy nagy támogatottságot a kormány mögött, és akkor a kormány magabiztosan és kellő erőpozícióból tárgyalhat Brüsszelben, akkor is, ha orkánszerű ellenszélben kell ezt tennie".

Főkép forrása:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hirdetés

További cikkek