Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Itt a rendelet a visszaváltós PET-palackokról! Emelkednek az árak, jön a kötelező automata-telepítés

10perc.hu
2023. 10. 05.
Itt a rendelet a visszaváltós PET-palackokról! Emelkednek az árak, jön a kötelező automata-telepítés

A kötelező visszaváltásról szóló rendelet szerint az érintett, nem újrahasznosítható italcsomagolások egységes betétdíja 50 forint lesz, az újrahasznosíthatókét egyénileg állapítják meg, de mindkét esetben ez beépül az árakba.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kötelező visszaváltásról szóló rendelet: eszerint január elsejétől a visszaváltási díjas termékek körébe tartoznak a tej- és tejalapú italtermékek kivételével

  • minden üveg-,
  • fém-,
  • és műanyag palackos és dobozos,
  • 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása.

Az érintett termékeken a gyártók kötelesek lesznek egy egységes jelzést elhelyezni. A felsoroltak mellett a gyártók és a forgalmazók más termékeket is a visszaválthatóak körébe sorolhatnak egyéni megállapodás alapján. A jogszabály szerint 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat.


Január elsejétől a visszaváltási díjas termékek körébe tartoznak a műanyag palackos italok is    Fotó: Freepik


A visszaváltási díj összege a nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint lesz, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amit a vásárló a visszaváltást követően visszakap. A termékek árába a díjak beépülnek, kivéve, ha a fogyasztó nem a csomagolással együtt vásárolja meg azokat – írta a Pénzcentrum.

Minden 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletben biztosítani kell a visszaváltó automatákat, valamint az 1000 főnél népesebb településeken is kötelező lesz ilyeneket telepíteni - az érintetteknek a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél kell regisztrálni. A kisebb, vagy nem élelmiszereket árusító üzletek önkéntesen telepíthetnek automatákat.

Mentességet kapnak a kötelező visszaváltás alól az évente 5000 terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók és a rendszer nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, automatával vissza nem váltható üvegekre - amennyiben ezt a koncessziós társaság a termékregisztrációs eljárás során megállapítja.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek