Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Betilthatják az energiatalok fogyasztását a 18 év alattiaknál

10perc.hu
2023. 10. 05.
Betilthatják az energiatalok fogyasztását a 18 év alattiaknál

Az elmúlt négy esztendőben a mentőszolgálat évente átlagosan száz esetben látott el 18 év alatti gyereket energiaital fogyasztása miatt.

Mindenki a gyerekeket szeretné „védeni” az energiaitaloktól. Az energiaitalokban pedig a cukor és a koffein a „mumus”– mivel ezektől felpörögnek, illetve elhíznak a gyerekek. Adódik a kérdés – miért is nem védjük ugyanígy a gyerekeinket a kóláktól - amely családbarátként van reklámozva és tízszer több fogy belőle. Ám egyelőre kizárólag az energiaitalok kerültek célkeresztbe.

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője. Közös felhívásukban közölték, az elmúlt négy esztendőben a mentőszolgálat évente átlagosan száz esetben látott el 18 év alatti gyereket energiaital fogyasztása miatt.

Egy éve Hatvanban szívleállás miatt halt meg az iskolában egy 14 éves fiú, aki az eset előtt is energiaitalokat ivott. A tanárok pedig arról számolnak be: gyakori, hogy "a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán", mert akkor múlik el az iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitalok hatása.


Az energiaitalok vásárlása csak olyan helyen legyen lehetséges – kizárólag dohányboltokban – ahol eleve nem szolgálhatnak ki 18 éven aluli személyeket    Fotó: Pixabay


Az Energiaital Szövetség is nyíltan hirdeti: gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz. Sem kávé, sem energiaital, sem kóla. Szerintük ez a felelősségteljes viselkedés és kommunikáció elvárható lenne minden olyan gyártótól, amelynek üdítőitalában cukor es koffein található.

Egy másik javaslat szerint, mivel az energiaitalok "extrém magas koffein- és cukortartalma komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generáció számára", így mindenképpen korlátozzák ezekhez a termékekhez való hozzáférhetőséget. Az energiaitalok vásárlása csak olyan helyen legyen lehetséges – kizárólag dohányboltokban – ahol eleve nem szolgálhatnak ki 18 éven aluli személyeket.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek