Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Készülj, mert indul a poloskaszezon! Zalát már megszállták a Kínából érkezett rovarok

10perc.hu
2023. 09. 29.
Készülj, mert indul a poloskaszezon! Zalát már megszállták a Kínából érkezett rovarok

A szakemberek szerint annyira ellenállóak, hogy vegyszerrel is nehéz irtani őket.

Ahogy jön a hidegebb idő, a házakban is megjelennek a rovarok. Kutatások szerint az utóbbi időben csökkent a számuk, Zalában viszont továbbra is rengeteg poloska van. Akad olyan gazda, akinek a teljes ültetvényét tönkretették.

,,Nekem írta és küldtek ide képeket Zala megyéből, hogy teljesen tönkretette a házi kertben a paradicsom ültetvényt" – fogalmazott az ATV Híradónak Májer József biológus professzor. A Pécsi Egyetem professzora azt mondja, hogy statisztikailag még nem bizonyítható, de az adatok azt mutatják, hogy az országban jelenleg Zala megyében van a legtöbb Kínából érkezett mezei poloska – az ott élők nem kis bosszúságára.

A kutatók szerint ugyanakkor összességében csökken ezeknek az élősködőknek a száma. Májer József biológus professzor úgy fogalmazott: ,,a vándor és márványos poloskáknak előbb-utóbb felszaporodnak a természetes ellenségei, tehát a tojás paraziták, a lárva paraziták és ahogy ezeknek a száma megnő, úgy kordában tartják a létszámot. Ez egy ilyen hullámzó jelenség lesz".


A poloskák a mostaninál is intenzívebben indulnak majd meg a zárt helyek irányába, ha ténylegesen megkezdődik a lehűlés     Fotó: Pixabay


A Zalakaroshoz közeli Zalamerenyén még nem indult el a poloskák számának csökkenése. Az itt élők azt mondják, hogy tehetetlenek a rovarokkal szemben. Egy nagykanizsai gazdabolt vezetője azt mondta, hogy vegyszerrel sem lehet irtani ezeket a rovarokat, mert gyorsan ellenállóvá tudnak válni. Néhány szerrel viszont meg lehet akadályozni, hogy a nyílászárók résein bemásszannak a lakásokba.

,,Lefújjuk az ablakrést végig, hogy azon a kis résen ne bújkáljanak. Hosszú, két hétig tartja a hatását, de figyeljük a ruhánkat, hogy ne vigyük be, mert bevihetjük a hátunkon a ruhánkon" – magyarázta Varga József, a Vargagazda bolt tulajdonosa.

A szakemberek szerint a poloskák a mostaninál is intenzívebben indulnak majd meg a zárt helyek irányába, ha ténylegesen megkezdődik a lehűlés. Telelő helyeket keresnek és bárhova képesek bemászni, és néha a legváratlanabb helyen bukkannak elő a lakásban.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek