388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Esztergomi robbantás: a tettes már egy éve készült a rendőrök megölésére

10perc.hu
2023. 09. 23.
Esztergomi robbantás: a tettes már egy éve készült a rendőrök megölésére

Egy hathónapos és egy három és fél éves kisgyerekkel maradt magára az Esztergomban meggyilkolt rendőr özvegye.

Már egy évvel ezelőtt, egy Facebook-posztban arról írt az esztergomi robbantó, hogy egy nap annyi kommandóst, rendőrt fog megölni, amennyit csak tud. A Blikk szerint a férfi alapkonfliktusa a hatóságokkal annyi volt, hogy korábban egy ellene indult végrehajtás részeként el akarták venni az autóját.

Kiderült, a férfi a szabolcsi Kömörő településről származott, ahonnan először Budapestre költözött, majd Esztergomba. Jómódban nőtt fel, anyja a termelőszövetkezetben volt főkönyvelő, később azonban alkoholproblémái voltak, apja öngyilkos lett. Pesten összeházasodott egy nővel, született egy fia, de velük már régóta nem tartotta a kapcsolatot.

A robbantó elég vad elméletekett vallott: borúsan látta a jövőt, azt jósolta, hogy néhány éven belül a nagyvárosok élhetetlenek lesznek, azokban bandák állnak majd folyamatos harcban egymással és a lakossággal. Arról is írt, "állami terror várható", és ezt bevezető szinten a koronavírus-járvány miatti lezárások idején is tapasztalhattuk már.


Egy Facebook-posztban arról írt az esztergomi robbantó, hogy egy nap annyi kommandóst, rendőrt fog megölni, amennyit csak tud    Fotó: Koszticsák Szilárd


A 34 évesen elhunyt Kónya Gábor Lajos hét éve dolgozott a terrorelhárítóknál. A férfi egy hat hónapos és egy három és fél éves gyermeket hagyott hátra. Őket és feleségét is támogatná most gyűjtéssel egy alapítvány, amit egy korábbi rendőrnő és férje hozott létre. Alig pár óra alatt 500 ezer forint gyűlt össze az özvegy megsegítésére.

Az RTL Híradó információja szerint a hősi halált halt rendőr felesége még fel sem fogta a tragédiát, de igyekszik erős maradni. Az özvegy azt mondta, minden erejével azon van, hogy gyermekeit a lehető legmegfelelőbb mértékben ellássa - írja az Index.

Az újabb halálos tragédia kapcsán ismét sokakban felmerült, hogy az egyenruhások fegyverhasználatának szabályain változtatni kellene. Ugyanis úgy látják, hogyha leadhattak volna egy célzott lövést a rendőrök, például az elkövető térdére, akkor nem került volna sor a tragédiára.


Az egyenruhások fegyverhasználatának szabályain változtatni kellene     Fotó: Freepik


Ezzel kapcsolatban Végh József kriminálpszichológus úgy fogalmazott, hogy a fegyverhasználat szabályai eléggé korrektül meg vannak fogalmazva. Szerinte ott kellene kutakodni, hogy sokszor szakszerű lenne a beavatkozás, ám a jogi feltételek nem állnak fenn.

„Lehet, hogy bizonyos értelemben a jogi feltételeken módosítani kellene, bizonyos helyzetekben más mérlegelési helyzeteket lehetne biztosítani egy adott egységnek. A különleges egységnek egy más mérlegelési lehetőséget kell adni, mint egy általános rendőri egységnek. Ez elképzelhető számomra” – emelte ki a szakértő.


Főkép forrása:
MTI/Máthé Zoltán
Címkék:
#Robbanás

További cikkek