Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Egy felmérés szerint szinte senki sem használja az ország- vagy vármegyebérletet

10perc.hu
2023. 09. 14.
Egy felmérés szerint szinte senki sem használja az ország- vagy vármegyebérletet

A válaszadók 38 százaléka ingyen, vagy csak helyjeggyel utazik, míg mindössze 4 százalékuk vesz vármegyebérletet.

Többször és többen megírták már, hogy a vármegye- és országbérletek bevezetésével összefüggésben jelentősen csökkentek az állami vasúttársaság bevételei. A Publicus Intézet a Népszava számára készített felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek mindössze négy százalék használja a vármegyebérletet, a magyarok 70 százaléka pedig csak ritkán vagy soha nem vonatkozik.

A napi szinten vonatozók aránya is rendkívül alacsony, csak minden századik ember használja naponta a MÁV szolgáltatását, és minden harmincadik ember vonatozik hetente. A felmérésből kiderül az is, hogy a vonatozók hatodának nincs más közlekedési alternatívája, ezért választja a vonatot, viszont több mint felük annak ellenére vonatozik, hogy busszal vagy autóval is járhatna. Kiderült még, hogy a válaszadók

  • 38 százaléka ingyen, vagy csak helyjeggyel utazik,
  • 26 százalék valamilyen kedvezménnyel,
  • 4 százalék pedig ország- vagy vármegyebérlettel használja a vonatokat.

A kedvezményeket a hatvan év felettiek használják ki a leginkább, kilencven százalékuk ingyen utazik, ahogyan a 45-60 év közöttiek kétötöde is, míg a 30-44 köztiek közül csak minden tizenegyedik élhet ezzel a lehetőséggel, írja a lap.

Főkép forrása:
MÁV START

További cikkek