Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Brutális árrobbanás a különóráknál! Mutatjuk, mennyit kérnek el manapság egy angolóráért

10perc.hu
2023. 09. 07.
Brutális árrobbanás a különóráknál! Mutatjuk, mennyit kérnek el manapság egy angolóráért

A magyar szülők jelentős része járatja valamilyen különórára a gyermekét, legyen az edzés, nyelvóra, korrepetálás, vagy programozóiskola.

Amelyik szülő csak megteheti, az biztosan elküldi a gyermekét valamelyen különórára: sportolni, korrepetációra, nyelvet tanulni, de újabban már a programozásban, a robotikában is kipróbálhatják magukat már akár 6 éves kortól. Ám mivel minden drágul, ez alól az óradíjak sem kivételek. Ma már akár 12 ezer forintot is elkér egy népszerű magántanár egy angolóráért, ha olyan tudás birtokában van, ami kelendő – írta a Pénzcentrum.

De minden különórának kőkemény ára van. A csoportos edzések, a tömegsport minimum havonta 5 ezer forintos kiadást jelent a családnak, a nyelviskola, ahol csoportos foglalkozás van, óránként 1-2 ezer forint, ám aki a magánoktatást választja, annak borsosabb árat kell kipengetni.

„Az óradíjak átlagosan 5-6000 forint körül vannak, ennek időtartama változó, 45-60 perces órákért kérnek ilyen összeget. Viszont azt érdemes hozzátenni, hogy talán idén először találkoztunk ilyen magas áremelkedéssel. Több tanárunk is van, akik akár 8,10 vagy 12 ezer forintos óradíjért tanítanak. Igaz itt általánosságban el lehet mondani, hogy ezek a tanárok egy magasabb szintű, egyetemi, fejlesztő vagy akár tantárgyak több nyelven való tanítása jellemzi” – mondta el Akhinszky Norbert, a Tanárbázis.hu vezetője.

A szakember hozzátette, 20-30 °% az átlagos emelkedés, de a 40-50 %-nyi emelés sem ritka. Általában azok emeltek nagyobb százalékot az áraikon, akik 2500-3000 forintos áron vállaltak eddig korrepetálást.


Az óradíjak átlagosan 5-6000 forint körül vannak, ennek időtartama változó, 45-60 perces órákért kérnek ilyen összeget    Fotó: Freepik


Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke is megerősítette, a nyelviskoláknál is volt emelés. „Sokban megváltozott a nyelviskolák a helyzete, a pandémiát követően gyakorlatilag áttértek online tanításra. A másik változás, hogy a lakossági nyelvoktatás, amit mi így hívunk, tehát amikor csoportokba iratkoznak be a diákok, az jelentősen lecsökkent, szinte alig van” – árulta el az elnök.

Ami még számottevő kihívást is jelentett a nyelviskolák számára, az hogy óriási nyelvtanárhiánnyal küzdenek, igaz, mostanra talán valamelyest javult a helyzet. Az árakkal kapcsolatban Légrádi Tamás elmondta, hogy az elmúlt másfél évben drágultak a nyelviskolák, nagyjából átlagosan 15 százalékot egyrészt a kata megszüntetése, a megnövekedett munkaerőköltségek és a megélhetési költségek általános növekedései miatt.

Egyébként továbbra is Budapest vezet, ami a legdrágább óradíjakat illeti. Ezen belül is az angol, matematika, és ezt követi a német, spanyol, magyar nyelv és irodalom, illetve az általános korrepetálás tárgyak

De ma már nem csak tömegsportra, matekra, nyelvórára, korrepetálásra járnak a gyerekek, egyre több alsós és felsős tanul programozni, sőt robotikát is. Vidéken általában kicsit olcsóbbak a kurzusok, mint a fővárosban, havonta 15-20 ezer forinttal kell számolni átlagosan a programozósulikért. Áremelésre természetesen itt is sor került, de ennek mértéke nem jelentős.



Főkép forrása:
Freepik

További cikkek