Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ez az igazi Gazdálkodj okosan! Állami százmilliókból negyvenezer társasjátékot gyártatott le a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány

10perc.hu
2023. 09. 05.
Ez az igazi Gazdálkodj okosan! Állami százmilliókból negyvenezer társasjátékot gyártatott le a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány

Az egyenként 2750 forintból legyártott „AdvenTourist Természeti Kincseink” nevű társasjáték darabja 22 ezer forintjába került az adófizetőknek, ráadásul a neten pár ezer forintért árulják.

889 millió forint közpénzt költött el a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány 40 ezer társasjátékra, amiknek java részéről azt se tudni, hogy hová kerülhettekírja a 24.hu. Az Oktatási Hivatal volt elnöke, Princzinger Péter vezette alapítvány azt tervezte, hogy 40 ezer szálláshelyre juttatják el az „AdvenTourist Természeti Kincseink” nevű társasjátékot, amihez 889 millió forint állami támogatást vettek fel.

A 24.hu úgy tudja, hogy a 889 millió forintból 110 millió forint ment el a társasjátékok legyártására, de azok végül nem szálláshelyekre kerültek, hanem iskolákba és családokhoz. Az alapítvány nyáron megjelent 2022-es beszámolója alapján összesen 8 831 társasjátékot osztottak ki.

Hogy pontosan hány társasjáték került és hová, azt nem tudni, erről nem nyilatkoztak az illetékesek. Egy biztos: a társasjátékokat, amiknek darabja 22 ezer forintjába került az adófizetőknek, pár ezer forintért árulják magánemberek például a Facebook Marketplace-en.


889 millió forint közpénzt költött el a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány 40 ezer társasjátékra, amiknek egy részét magánemberek árulnak a neten    Fotó: Facebook Marketplace


A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány 1 milliárd 171 millió forint veszteséggel zárta a 2022-es évet, miközben 2021-ben még másfél milliárd forint volt az adózott eredményük. Az rtl.hu szerint érdekes részlet, hogy a 2022-es évi beszámolóban az „egyéb ráfordítások” részen belül 889 millió forint értékvesztés szerepel. A szöveges kiegészítés szerint „az év közben beszerzett társasjátékokra értékvesztés elszámolás történt”.

Az alapítványi beszámoló szerint 2022-ben 74 millió forint juttatást kaptak a 11 tagú kuratórium tagjai. A kuratóriumi elnök, Princzinger Péter 20 millió 850 ezer forintot vett fel. A kuratóriumban ott ül Czene Attila olimpiai bajnok úszó, korábbi sportállamtitkár, Légli Ottó borász, és Somlyai Zoltán, aki a Tiborcz István (Orbán Ráhel férje) érdekeltségébe tartozó BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója, és egy időben a cég tulajdonosa is volt.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek