Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Indul a szüret – a traktorosok akár 600 ezret is kereshetnek havonta, az alkalmi munkások napidíja meghaladja a 12 ezret

10perc.hu
2023. 09. 04.
Indul a szüret – a traktorosok akár 600 ezret is kereshetnek havonta, az alkalmi munkások napidíja meghaladja a 12 ezret

Az elmúlt időkben akkora volt a szőlőágazatban az élő munkaerő hiánya, hogy egyre több borvidéken masszívan elterjedtté vált a gépesített szüret, de a kétkezi munkára mindig szükség van.

Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának becslése szerint nagyjából 4,2 millió mázsa lehet majd a szüretelt bor-szőlőmennyiség az országban 2023-ban. Ha ez bekövetkezik, a mennyiség valamivel nagyobb lesz mint a tavalyi, és belesimul az elmúlt évek szüretelt mennyiségek közé.

Lassan egyébként gőzerővel beindul a szüret, és idén igencsak jó fizetéssel csábítják az élő, kétkezi munkaerőt a szőlősgazdák. Holott számos borvidéken gépi szüretre specializált szolgáltatók jelentek meg, így a kombájn szüret aránya meghaladja a 70 százalékot országos szintet. Sőt, egyes borvidékeken szinte kizárólagos lett mára a gépi szüret.


A kombájn szüret aránya meghaladja a 70 százalékot országos szintet    Fotó: Pixabay


Na, ettől persze a kétkezi munka sem halt ki, sőt iparági szakértőink szerint a minimálbér emelése az idénymunkások bérét is felfelé húzta. Ezzel együtt a szüretelésért kapott napszám borvidékenként jelentősen eltér egymástól, például nem mindegy, hogy helyi munkaerőt tudnak alkalmazni, vagy más településekről, esetleg az országhatáron túlról kell a szüretelőket hozni.

A borvidékekről azt az információt kapta a Pénzcentrum, hogy az ilyen munkások bére manapság meghaladja a 12 000 forintot, de a már említett gépesített szüretet kiszolgálni tudó, jól képzett traktoros dolgozók egy hónapban akár 600 ezer forint feletti havi juttatással is számolhatnak.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek