Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elkezdődhet a tanév! Tankönyvek már megjöttek, tanárokban még hiány van

10perc.hu
2023. 08. 28.
Elkezdődhet a tanév! Tankönyvek már megjöttek, tanárokban még hiány van

Augusztus elején kezdődött meg és a héten fejeződik be a megközelítőleg 13 millió tankönyv kiszállítása mintegy 4200 iskolába.

Most már biztosak lehetünk abban, hogy tankönyvekben nem lesz hiány a szeptember 1-én kezdődő tanévben. Ugyanis a tanszerek nagy része már megérkezett, illetve folyamatosan érkezik az iskolákba. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, augusztus elején kezdődött meg mintegy 13 millió tankönyv kiszállítása mintegy 4200 iskolába.

Azok az iskolák, amelyek a múlt hétre kérték a tankkönyveket, már megkapták. Az erre a hétre kért tankönyvek is rendben megérkeznek. A most megérkező tankönyvek között is 115 frissített szerepel, 15 tankönyv pedig teljesen új. Az állami ingyenes tankönyvellátásra a költségvetésben 13,5 milliárd forintot különítettek el.

Az államtitkár szerint a tanárok létszámában sem történt "semmi rendkívüli változás", így szeptember elején el kezdődhet a tanítás. Ezt „némileg” cáfolja a Közigazgatási állásportál adattára. 2023. augusztus 22-én reggel 8 órakor összesen 635 találatot dobott ki arra a kifejezésre, hogy „tanár”. Ha melléjük tesszük a hivatalosan hiányzó tanítói (220 fő), valamint a betöltetlen óvodapedagógusi helyek számát (299 fő), akkor bőven kijön az 1000 fölötti létszámhiány országos szinten.


Augusztus elején kezdődött meg mintegy 13 millió tankönyv kiszállítása mintegy 4200 iskolába     Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Óriási a baj a fővárosban, illetve Pest megyében, itt képződik az összes tanárhiány majdnem fele: 299 a betöltetlen álláshely az országos 635-ből. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is aggasztó a helyzet, ott összesen 59 tanár hiányzik a jelenlegi adatok szerint, és jellemzően nem nagyvárosokból, hanem inkább kistelepülésekről. Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron vármegyében szintén nehéz a helyzet, Nógrádban, Vas vármegyében és Baranyában azonban szinte teljes a létszám – a hivatalos adatok szerint.

A tanároknak rögtön szeptember végéig, vagyis a tanév első hónapjában meg kell hozniuk egy fontos döntést, miszerint a nyáron elfogadott státusztörvény alapján aláírják-e az új szerződést. A PSZ szerint ez biztosan további távozásokat okoz majd, tovább mélyítve a tanárhiány súlyos válságát.

„Mindenképpen várhatóak új felmondások, szeptember 29-ig nyilatkozni kell, hogy a jogviszonyváltozásban aláírják-e a szerződéseket a pedagógusok vagy sem. Aki nem fogadja el a jogállásváltást, az megkapja pár havi bérét, de távozásával még tovább mélyül a válság az oktatásban” - fogalmazott Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek