Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Egyre aggasztóbb a tanárhiány! Ha nincs más, majd a takarító vagy az iskolaőr vigyáz a gyerekekre

10perc.hu
2023. 08. 25.
Egyre aggasztóbb a tanárhiány! Ha nincs más, majd a takarító vagy az iskolaőr vigyáz a gyerekekre

Ráadásul a státusztörvény miatt biztosan lesznek még felmondások, és az sem elképzelhetetlen, hogy emiatt néhol rövidebb szünetet is el kell majd rendelni.

A tanárhiány évről-évre visszatérő probléma a magyar közoktatásban, 2016 óta viszont már kifejezetten súlyos a helyzet. Az éppen aktuális betöltetlen állásokról mindeddig a Közigazgatási állásportál adatai alapján számolt be a Pénzcentrum. Ennek segítségével szedte össze a lap, hogy melyik megyében hány pedagógus hiányzik.

2023. augusztus 22-én reggel 8 órakor a Közigazgatási állásportál összesen 635 találatot dobott ki arra a kifejezésre, hogy „tanár”. Ha melléjük tesszük a hivatalosan hiányzó tanítói (220 fő), valamint a betöltetlen óvodapedagógusi helyek számát (299 fő), akkor bőven kijön az 1000 fölötti létszámhiány országos szinten.

Óriási a baj a fővárosban, illetve Pest megyében, itt képződik az összes tanárhiány majdnem fele: 299 a betöltetlen álláshely az országos 635-ből. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is aggasztó a helyzet, ott összesen 59 tanár hiányzik a jelenlegi adatok szerint, és jellemzően nem nagyvárosokból, hanem inkább kistelepülésekről. Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron vármegyében szintén nehéz a helyzet, Nógrádban, Vas vármegyében és Baranyában azonban szinte teljes a létszám – a hivatalos adatok szerint.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az adatokról azt mondta, a helyzet valóban aggasztó, ráadásul egyáltalán nem lehet azt kizárni, hogy még további felmondások is lesznek majd.

„Az biztos, hogy sok iskolában lehet hallani hogy nincs elég pedagógus. A kilátásaik nem lettek jobbak, mert bár ígéret van a jelentős béremelésre, de még ez mindig nem történt meg. Extrém eset lenne, ha tanszünetet kellene elrendelni, de ha szaktanárok állnak fel, akiket nem lehet pótolni (például három matematikatanár egyszerre egy tantestületben), akkor még elő is fordulhat az, hogy tanszünetet kell elrendelni, hiszen nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket” - fogalmazott a pedagóguskar elnöke.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke élesebben fogalmazott. Ő azt mondta, mivel már nem kötelező a pedagógus végzettség ahhoz, hogy valaki iskolában tanítson, az intézmények, kihasználva ezt a kiskaput, olyanokat is felvesznek, akik talán sosem tanítottak - vagy éppen igen, de akár több éve nyugdíjba mentek.


A nagy létszámhiány miatt egyre több nyugdíjast vesznek fel tanítani      Fotó: Freepik


Nehezen fog elindulni a tanév. Van iskola, ahol nagyon nehezen, van, ahol találtak, ha nem is pedagógus végzettségű, de fizikus, biológus, kémikus szakembereket, akik majd megtartják az órákat. A törvényben konkrétan benne van, hogy a tanításhoz nem kell már pedagógus végzettség. Ha nincs tanárhiány, akkor miért van benne az új életpályatörvényben, hogy szakmai végzettség nélkül is lehet tanítani? Miért számítanak, ha nincs hiány, a nyugdíjasok visszafoglalkoztatására? - tette fel a kérdést.

Azt is hozzátette, hogy a tanárhiány korábban elképzelhetetlen helyzeteket eredményezett: előfordult olyan, hogy a takarítónő vagy az iskolaőr vigyázott a gyerekekre, akik órát természetesen nem is tudtak tartani - így tehát a gyerekek a tananyaggal sem haladtak semmit, amikor pedig kellett volna.

A tanároknak rögtön szeptember végéig, vagyis a tanév első hónapjában meg kell hozniuk egy fontos döntést, miszerint aláírják-e az új szerződést. A PSZ szerint ez biztosan további távozásokat okoz majd, tovább mélyítve a tanárhiány súlyos válságát.

Mindenképpen várhatóak új felmondások, szeptember 29-ig nyilatkozni kell, hogy a jogviszonyváltozásban aláírják-e a szerződéseket a pedagógusok vagy sem. Aki nem fogadja el a jogállásváltást, az megkapja pár havi bérét, de távozásával még tovább mélyül a válság az oktatásban - fogalmazott Gosztonyi Gábor.

Horváth Péter ezt némileg máshogyan látja: szerinte bár valóban lesznek még távozók, és nem is kis számban, de szerinte inkább csak az anyagi biztonság megteremtése lehet a cél, és nem az új szerződés ellen lázadnak majd a pedagógusok.

„Egy 35-40 éves pedagógus, ha talál a városában vagy a környezetében jobban fizető munkát - meg lehet ezt érteni, de persze én személyesen sem örülök majd neki. A válasz tehát itt inkább az, hogy nem annyira a szerződés ellen, mint inkább a magasabb fizetésért váltanak majd a tanárok” - mondta a Pedagóguskar elnöke.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek