Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Milliókat kaszálhatnak a magukat tulajdonosnak beállító albérletes csalók

10perc.hu
2023. 08. 16.
Milliókat kaszálhatnak a magukat tulajdonosnak beállító albérletes csalók

Kiemelt veszélynek lehetnek kitéve azok, akik az augusztusi albérlet dömpingben magánszemélytől vesznek ki ingatlant.

Amint kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat, elkezdődött az ilyenkor szokásos roham az albérletekért az egyetemvárosokban. A hallgatók egy egyre dráguló piacon próbálják megtalálni új lakóhelyüket, a kényszer a soha vissza nem térő lehetőségek mellett számos csapdát is rejt.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa a 10perc.hu kérdésére elmondta, egyre gyakrabban találkoznak azzal a jelenséggel, hogy egyesek olyan albérleteket hirdetnek meg, melyeknek nem is tulajdonosaik.

„Egy példával élve előfordul, hogy egy paraméterei alapján havi 300 ezer forintért is kiadható ingatlant 250 ezer forintért hirdetnek meg, ami rendkívül csábítóan hangozhat. Ezután azzal hitegetik a helyszínre érkező potenciális bérlőket, hogy ha nem akarnak lemaradni, akkor rögtön szerződjenek is. A csalók aztán órákon belül többször is zsebre rakják a kéthavi kauciót és az első havi bérleti díjat, majd felszívódnak” – hívta fel rá a figyelmet a szakember.

Gadanecz Zoltán szerint ez az átverés kivédhető úgy, hogy ingatlanközvetítőn keresztül bérlünk lakást, ugyanis a cégeknek jogszabályi kötelezettségük azonosítani a kiadót és a bérlőt egyaránt tulajdoni lap illetve személyi igazolvány alapján. Ezzel gyakorlatilag nullára csökkentik a kockázatot. Szintén minimalizálja a hibázási lehetőséget, ha ügyvédnél vagy közjegyzőnél és nem egy kávézóban, ismeretlen tanúk előtt írjuk alá a szerződést.


Az átverés kivédhető úgy, hogy ingatlanközvetítőn keresztül bérlünk lakást     Fotó: Freepik


A potenciális visszaélésekkel kapcsolatban arról is szót ejtett, a papírozásnál mindenképpen ki kell térni arra a mellékletben, hogy milyen ingóságok vannak az ingatlanban, így érdemes dokumentálni azt is, hogy beköltözés előtt milyen értéktárgyak voltak megtalálhatók benne.

„A bérlőknek mindig le kell fixálniuk előre, hogy ha a mosógép, a televízió, a csaptelep vagy bármi más meghibásodik a lakásban, akkor annak a javítását ki fogja állni. Ezt már a legelején érdemes tisztázni, mert a tulajdonos adott esetben nem akarja majd visszaadni a kauciót, mondván azt felhasználta a szervízelésre” – említette Gadanecz Zoltán.

Számba kell venni a szerződéskötésnél a karbantartási költségeket is, ilyen lehet a hűtő-fűtő berendezés, amit évente meg kell nézetni szakemberrel. Ez akár 40-50 ezer forintig terjedő tétel is lehet, amit egyáltalán nem mindegy, ki vállal magára és ha nincs előre egyeztetve, az feszültségeket szülhet.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek