Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Felülbírálhatja a táppénzt a munkáltató? Tőlünk megkapod a választ

10perc.hu
2023. 08. 12.
Felülbírálhatja a táppénzt a munkáltató? Tőlünk megkapod a választ

Fogalmilag kizárt egyszerre táppénzen és szabadságon lenni, táppénz alatt a munkáltató nem tud szabadságot kiadni.

A munkáltató által elrendelt 2 hetes leállás idejére, amikor egybefüggő 14 napig felmenti a munkavállalókat a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól, a dolgozóknak szabadságot írnak ki, de páran elmennek táppénzre, hogy ne a szabadságuk fogyjon, az bizony jogszerű. Mi a helyzet akkor, ha a munkáltató mégis szabadságot ír be és figyelmen kívül hagyja a táppénzt? Az orvos a táppénzes igazolását felülbírálhatja a munkáltató?

A szabadság és a táppénz egyaránt mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól. Egyszerre mentesülni csak egy jogcímen lehet, vagyis fogalmilag kizárt egyszerre táppénzen és szabadságon lenni, táppénz alatt a munkáltató nem tud szabadságot kiadni. A munkáltató köteles évente egyszer úgy szabadságot kiadni, hogy a munkavállaló egybefüggő 14 napra mentesüljön a rendelkezésre állási kötelezettége alól – tudta meg a hrportal.hu.

A „két hetes leállás”, ahogyan sokan használják, nem egy Mt.-ben rögzített munkajogi fogalom, hanem sok munkáltató hatékonysági okokból áll le a munkavégzéssel vagy csökkenti azt, praktikusan ilyenkor adja ki a lehető legtöbb munkavállalójának a szabadságot. Ha azonban ez alatt az idő alatt a munkavállaló táppénzen van, akkor ezt az egybefüggő 14 napos mentesülét a munkáltatónak később kell biztosítania, a táppénz, mint keresőképtelenségi állapot nem bírálható felül a munkáltató által.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek