Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Benzinhorror Magyarországon! Rövidesen jön a 700 forintos literár

10perc.hu
2023. 08. 05.
Benzinhorror Magyarországon! Rövidesen jön a 700 forintos literár

A városi kutaknál jelenleg 625-630 körül mozognak az átlagárak, az autópályák mellett körülbelül 50 forinttal drágábban lehet tankolni, de van, ahol a prémium üzemanyagokhoz már most 700 forintért lehet hozzájutni.

Brutális növekedést produkált az elmúlt hetekben a benzin és a gázolaj ára, amelynek még mindig nincs vége Július eleje óta folyamatosan emelkednek az üzemanyagárak, egy hónap alatt 50-60 forintos drágulás figyelhető meg - mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője az RTL Reggeliben. Mindezt a forint dollárral szembeni árfolyama és a nemzetközi olajárak befolyásolják, valamint az ársapka után kiszabott extra adók, amit a kutasok beépítettek az üzemanyagárba.

Kifejtette: a városi kutaknál jelenleg 625-630 körül mozognak az átlagárak, az autópályák mellett körülbelül 50 forinttal drágábban lehet tankolni, de van, ahol a prémium üzemanyagokhoz már most 700 forintért lehet hozzájutni.

A benzináremelkedés azért is jön nagyon rosszkor, mert egy autóval tervezett nyaralás költségeit is jelentősen megdobja. A 95-ös benzin június 30-án 571 forintba került. Egy kalkuláció után, feltételezve, hogy egyszerre csak 40 litert tankolunk, kijött, hogy ebben az esetben kilométerenként 46 forintot fizettünk a benzinért. Összességében ekkor 23 ezer forint a benzinköltség (feltéve, hogy csak Magyarországon tankoltunk).

A tegnapi, vagyis az utolsó áremelkedés előtti áron azonban már változnak a számok: így már kilométerenként 50 forintba kerül a benzin literje, ami egy 500 kilométeres út esetén 25 ezer forintba került. Vagyis egy hónap alatt egyetlen, rövidnek számító horvátországi útra 2 ezer forinttal kerül többe csak odajutni. A gázolaj esetén június 30-án 22 500, augusztus harmadikán viszont már 24 500 forintok jönnek ki, vagyis ebben az esetben is kétezer forintos a drágulás egy átlagfogyasztású autót nézve.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek