Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Átadták a megújult Lánchidat, este máris ott piknikezhetnek a fővárosiak

10perc.hu
2023. 08. 04.
Átadták a megújult Lánchidat, este máris ott piknikezhetnek a fővárosiak

A híd felújítása két év öt hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került.

Átadták a felújított Lánchidat, amely ezzel a gyalogosok előtt is megnyílt. Karácsony Gergely főpolgármester az átadáson közölte, határidőn és költségkereten belül újították fel a Lánchidat. Az átadási ünnepségen részt vettek a Széchenyi-család tagjai is.

"A Lánchíd egy csoda, ezt a csodát most minden nap minden budapesti és minden Budapestre látogató megcsodálhatja" - fogalmazott, majd hozzátette, a Lánchíd nemcsak egyszerűen egy műtárgy, egy híd, hanem az összetartozás, az egység szimbóluma.


Karácsony Gergely a Lánchíd egyik csavarkulcsát átadta Fazekas János hídmesternek    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


A 150 évvel ezelőtti városegyesítés előtt már évtizedekkel megszületett az a gondolat, hogy "kell hidakat építenünk, a szó szoros és átvitt értelmében". A Lánchíd volt az, amely elindította Budapest, a nemzet fővárosának megszületését.

A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. A járdákkal együtt a hídfőkben található aluljárók is megnyíltak. Ma este 6 órakor kezdődik a fővárosi önkormányzat és a BKK szervezésében a Lánchíd-piknik, amely ismeretterjesztő programokkal, utcazenészekkel, étellel és itallal, "fényoroszlánokkal" várja az érdeklődőket, sötétedés után pedig a különleges alkalomhoz illő megvilágítást kap a híd.

Főkép forrása:
MTI/Szigetváry Zsolt

További cikkek