387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kétezer pedagógus adta be a felmondását a státusztörvény elfogadása óta – az állam nem aggódik

10perc.hu
2023. 07. 21.
Kétezer pedagógus adta be a felmondását a státusztörvény elfogadása óta – az állam nem aggódik

Sokan év közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják majd.

Több mint kétezer pedagógus mondott fel eddig a státusztörvény miatt - jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Gosztonyi Gábor a Népszavának elmondta, szerinte sokan év közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják majd.

Szerinte az Orbán-kormány a pedagógusok hiányát a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd "elhárítani". Úgy gondolja, hogy ezért is tették lehetővé a törvényben a nyugdíjasok korlátlan visszafoglalkoztatását.

A státusztörvényt az Országgyűlés július 4-én fogadta el a parlamentben. Egy felmérés szerint már több mint ötezer pedagógus jelezte, hogy elhagyják a pályát a törvény bevezetése esetén. Emellett a Pedagógusok Szakszervezete felé is több mint háromezren jelezték, hogy ilyen lépésre készülnek.


Egy felmérés szerint már több mint ötezer pedagógus jelezte, hogy elhagyják a pályát a törvény bevezetése esetén     Fotó: Pixabay


Gosztonyi Gábor hozzátette, a felmondásukat beadó pedagógusok száma a következő hetekben, hónapokban várhatóan tovább fog növekedni, mivel sokan szeptemberig kivárnak, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést.

A belügyi tárca most egy rövid közleményben reagált a hírre – írja az Index. „A Belügyminisztérium tájékoztatást kért a tankerületi központoktól a 2023. június 19-től közalkalmazotti jogviszonyt létesített pedagógusok létszámáról. Az összesítés szerint az állami fenntartású köznevelési intézményekkel 1 989 fő létesített határozatlan vagy határozott idejű munkaviszonyt” – közölte a Belügyminisztérium (BM).

Mint rövid közleményükben írták: a tárca az új munkavállalóknak sok sikert, eredményes nevelő, oktató munkát kíván. „A tankerületek folyamatosan bírálják el a beérkezett nagyszámú pályázatokat” – zárta a BM közleményét.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek