387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kajszibarackot ennél? Idén ne is álmodj róla…

10perc.hu
2023. 05. 05.
Kajszibarackot ennél? Idén ne is álmodj róla…

A magasabb fekvő termőterületen a fagyok miatt legalább 60-70 százalékos a veszteség, ami erősen fajtafüggő, de az Alföldön alig marad termés.

Nem kímélte a fagy a hazai kajsziültetvényeket, miután április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben. Egyes helyeken a terméskiesés elérheti a 90-100 százalékot is. A magasabb fekvő termőterületen legalább 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő, de az Alföldön alig marad termés – számolt be a napi.hu.

"A legtöbb termőtájon mindemellett nagyon erős a Monilia nyomása, ami a meggynél is problémát jelenthet majd, de jelentettek Stigmina és levéltetű fertőzést is" – írta a fruitveb.hu.

Somogy megyében általában 30-40% körüli termésre számítanak a gazdák. Bizonyos fajták jobban vészelték át a fagyokat, amely során -3°C alá nem süllyedt ugyan a hőmérséklet, viszont ez már virágzást követően, igen érzékeny fázisban kapta el az állományokat.


Egyes helyeken a terméskiesés elérheti a 90-100 százalékot is     Fotó: Pixabay


Tolna megyében az alacsony hidegigényű, korai fajták súlyos fagykárokat szenvedtek. A megyében -4°C-os szállított fagyot mértek. Üzemi szinten általában 30-40%-os termést várnak a gazdák a jelenlegi helyzet szerint.

Győr-Moson-Sopron megyében a nagyon korai fajták már januárban elfagytak, az április fagyok során -6°C körüli fagy károsított. Általában 30-35% a jelenleg látható kár mértéke. Bács-Kiskun megyében a korai fajtáknál teljes a fagykár, de itt még a középérésű Kioto is elfagyott a -6°C körüli szállított fagyban.

Borsod megyében, az ország északi részén 40-70% közötti fagykárról számoltak be, a Bergeron és a Flavor Cot marad a leginkább érintetlen. A Magic Cot, Wonder Cot állományok szinte 100%-ban elfagytak.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek