388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Eltűnt az ársapka az üzemanyagokról, rögtön majd 20 százalékkal kevesebbet tankolunk

10perc.hu
2023. 04. 21.
Eltűnt az ársapka az üzemanyagokról, rögtön majd 20 százalékkal kevesebbet tankolunk

A hatósági árrendszer tavaly december eleji eltörlése óta a piaci egyensúly többé-kevésbé helyreállt, így az ellátás biztosított.

Brutálisat esett az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon. Az első negyedév során 1,1 milliárd literről, rekordmértékben, 18 százalékkal 900 millió liter közelébe zuhant a körülbelül ezer „márkás” hazai üzemanyag-kút forgalma – értesült a Népszava a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) közzétett adataiból. Ezen belül gázolajból 22 százalékkal kevesebb, 552 millió liter fogyott, a benzin iránti kereslet tizedével, 344 millió literre esett.

A változásokat szinte kizárólag a hatósági üzemanyagárak 2021 novemberi be-, illetve 2022 decemberi kivezetésének hatásával magyarázza Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára, aki 2023 további részére ennél enyhébb visszaesési értékekre számít. A tavalyi év második felét például már széles körű áruhiány jellemezte.

A - szakma által változatlanul, élesen elvetett – hatósági árrendszer tavaly december eleji eltörlése óta a piaci egyensúly többé-kevésbé helyreállt, így az ellátás biztosított. A kiskereskedelmi árrés jelentős emelkedése folytán a térségi élmezőnybe ugrottak a hazai üzemanyagárak, Grád Ottó megjegyezte: mivel az árrésben főképp a hazai üzemanyagcégekre tavaly kivetett extraadók jelentek meg, a bevételi többlet nem a vállalkozásoknál, hanem az államnál jelenik meg.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek