Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Az árstop politikai üzenet, így várható volt, hogy marad

10perc.hu
2023. 04. 19.
Az árstop politikai üzenet, így várható volt, hogy marad

A zöldség-gyümölcs és a pékáru esetében is jócskán visszaesett az értékesítési volumen, az utóbbira jellemző példa, hogy négy zsemle helyett sokan vesznek inkább fél kiló kenyeret.

Mivel az árstop politikai kommunikációs eszköz is egyben, várható volt, hogy marad – így értékelte Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország ügyvezető igazgatója Orbán Viktor árstopokkal kapcsolatos kijelentését az Indexnek adott interjújában.

Heiszler Gabriella elmondta, szimbolikus jelentőségük van az érintett alapvető élelmiszereknek. „A döntéshozó azt pedig nyilvánvalóan nem mérlegeli, mit veszítünk mindannyian a kiválasztott kilenc termék árbefagyasztásával. Most éppen abban bízunk, hogy a nyár elején kivezetésre kerül az intézkedés” – közölte a cégvezető.

„Amikor ez majd megtörténik, hónapokig nem adunk el cukrot, lisztet, étolajat, az borítékolható, a többi termékkategóriánál is hosszú hetekbe telhet majd a piac regenerálódása” – állította Heiszler Gabriella. Hozzátette, jelenleg nincs annyi burgonya, tojás, sertéscomb vagy csirkemell, amekkora pluszkeresletet generált az állami beavatkozás, ez pedig az import felé löki a beszerzést.


Négy zsemle helyett sokan vesznek inkább fél kiló kenyeret    Fotó: Pixabay


„Csak az élelmiszerárstopon heti mintegy 250-300 millió forintot bukunk, többet, mint a különadón. Az más kérdés, hogy változatlanul nincs profit, nemhogy extraprofit, és még ma sem értjük, miért árbevétel-arányosan állapítják meg” – jelentette ki az ügyvezető igazgató.

Heiszler kitért még arra is, hogy a zöldség-gyümölcs és a pékáru esetében is jócskán visszaesett az értékesítési volumen – a gyümölcs egyenesen luxuscikké vált –, az utóbbira jellemző példa, hogy négy zsemle helyett sokan vesznek inkább fél kiló kenyeret.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek