391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mindent megvehetsz Húsvétra, csak győzd kifizetni

10perc.hu
2023. 04. 04.
Mindent megvehetsz Húsvétra, csak győzd kifizetni

Semmiből nem lesz hiány a boltokban az ünnepekre, de ha a megszokott húsvéti menüt szeretnéd elfogyasztani, igencsak mélyre kell a zsebedbe nyúlni.

Bőséges a választék az üzletekben a húsvéti bevásárláshoz. Bár idén a húsárú kiválasztását érdemes alaposabban átgondolni. Az üzletek jellemzően magyar termékeket kínálnak, ám a gyorspácolt sonkák között előfordul importáru is. Ezek nemcsak címkéjük alapján azonosíthatók, ugyanis leginkább olcsóságukkal hívják fel magukra a figyelmet.

Ugyanakkor nagy drágulásra számíthatnak a magyar vásárlók húsvét előtt az üzletekben, ugyanis a kötözött sonkák kilónkénti ára 2 ezer forintnál kezdődik, de a jobb minőségű termékek ennek többszörösébe kerülnek. A Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke szerint a sonkák egy év alatt 30-40 százalékkal drágultak.

„Durván egy harminc-negyven százalékos drágulás ment végbe az elmúlt egy évben a sertéshúsok, húskészítmények piacán a fogyasztói árakban. Azonban az élő sertés ára 90-100 százalékkal nőtt egy év alatt, így az látható, hogy az ágazatnak a teljes önköltséget nem sikerült a fogyasztói árban kifejeznie” – mondta az ATV-nek Éder Tamás.


A boltokban a vásárlók hazai árut találhatnak a zöldségpolcokon, viszont a drágulás itt sem maradt el      Fotó: Pixabay


A társadalmi elnök hozzátette, a nem akciós termékeknél akár 40 százalékos drágulás is várható, azonban a kiskereskedelmi láncoknál azt látják, hogy a húsvéti füstölt termékeknél hatalmas akciókat indítottak be. Ennek köszönhetően vannak olyan termékek, amelyek szinte a tavalyi árszinten kaphatók, annak ellenére is, hogy egyébként nagy drágulás ment végbe.

A hústermékek mellett ott vannak a húsvéti asztal elengedhetetlen zöldségei is, mint például a hónapos retek, az újhagyma és társai. Ezzel kapcsolatban Csizmadia György agrárszakértő úgy fogalmazott, a boltokban a vásárlók hazai árut találhatnak a zöldségpolcokon, tehát nem szorulunk behozatalra, viszont a drágulás itt sem maradt el.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek