388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Még sincs rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig? Sok embernek augusztus elejétől piaci áron számolták el a gázt…

10perc.hu
2022. 09. 02.
Még sincs rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig? Sok embernek augusztus elejétől piaci áron számolták el a gázt…

A rezsicsökkentett ár 2,25 forint/MJ, a piaci 16,8, így mindezek hatására sok fogyasztó nagyjából kétszer annyit fizet most a gázért, mint tavaly ugyanekkor.

Amikor a kormány hozzányúlt a rezsicsökkentéshez, és augusztus 1-től a szabályok értelmében kizárólag az átlagfogyasztás felett – havi 210 kW/h áram és 144 köbméter gázfogyasztás a bűvös határ – kell a családoknak a világpiaci árat megfizetnie. Nos, úgy tűnik, a szolgáltatók ezt nem egészen így gondolják…

Ugyanis az első számlák már megérkeztek, ám szinte nincs olyan ember, aki eligazodna rajta. Szinte megfejthetetlen, mire érvényesítik a szolgáltatók a versenypiaci, és mire a rezsicsökkentett árat. A 444.hu utána járt a lakossági reklamációknak, ugyanis rengeteg számlán már kevesebb mint 20 köbméter gázfogyasztásnál is versenypiaci áron számolt a szolgáltató.

De volt olyan fogyasztó, akinek 19,35 köbméter havi gázfogyasztásnál az augusztus 1. előtti részt a rezsicsökkentett, míg az ez utáni részt már teljesen piaci áron számolta el a cég. Nem ritka az sem, hogy a szolgáltató felosztotta a fizetendő időszakot, az első harmadára a régi, kedvezményes áron számolta el a fogyasztást, míg a kétharmadra már a piaci ár alapján számlázott.

Hogy mit jelent ez forintosítva? Nos, a rezsicsökkentett ár 2,25 forint/MJ, a piaci 16,8 – ami szabad szemmel is jól látható különbség. Mindezek hatására sok fogyasztó nagyjából kétszer annyit fizet már most az augusztusi gázfogyasztásért, mint tavaly ugyanekkor.


Az MVM igencsak érdekes választ adott a kormányzati ígéretekhez képest jelentős túlszámlázásra. Ez pedig az úgynevezett súlyozási kulcsban rejlik. Egy szorzó szerint számolják ki a gázárat, attól függően, hogy a szolgáltatóval évekkel ezelőtt kötött szerződésekben mit jelöltek meg, mire használják a gázt: fűtésre, vízmelegítésre, főzésre, vagy vegyesen. Így ha valaki augusztusban csak a fürdővíz melegítésére használt pár köbméter gázt, de a szerződése szerint csak fűtésre van nála beállítva a szerződése, akkor a melegvízért többek kell fizetni.

És erről vajon miért nem hallott soha senki? Erre is megvan a szolgáltató válasza! Sajnos a súlyozási kulcs fontosságáról, megfelelő idő hiányában sajnos nem tudták tájékoztatni a sajtót és a lakosságot. Bezzeg az új jogszabályok megalkotására azért elég időt hagytak maguknak.

Viszont a reklamálóknak az MVM ügyfélszolgálatán azt javasolták, álljanak át átalányfizetésre, mert azzal jobban járnak, illetve ha maradnak az átalány mellett, akkor sem éri őket kár, mert legkésőbb 2023 augusztusi végelszámolásnál korrigálják a tévedéseket.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek