Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A magyar nyugdíjrendszer csak a gazdagokat segíti

10perc.hu
2022. 04. 12.
A magyar nyugdíjrendszer csak a gazdagokat segíti

A társadalom szegényebbik részének nagyon kevés esélye van arra, hogy idősként tisztes megélhetésre is elég nyugdíjra számíthasson.

Napvilágot látott a Magyar Nemzeti Bank és a Központi Statisztikai Hivatal közös felmérése a magyar háztartások vagyoni helyzetéről. A kutatási eredményekből egyértelműen kiderült, hogy a magyar társadalomban nagyon egyenlőtlenül oszlik meg a vagyon, és ez talán a legjobban a nyugdíjas életre hat ki a legjobban.

A társadalom szegényebbik felében a háztartások több mint 90%-a nem rendelkezik semmilyen megtakarítással. Ezzel szemben a legvagyonosabb tizedben 48%-ra tehető azoknak az aránya, akik életbiztosításon vagy nyugdíjpénztáron keresztül félretesznek a hosszú távú pénzügyi céljaikra.

A jelenlegi vagyoni helyzetből a bankmonitor.hu szakértői szerint a nyugdíjjal kapcsolatban egyértelműen kikövetkeztethető, hogy mivel a nyugdíjszámítás során jelentős részben az életpálya során megszerzett jövedelmet veszik figyelembe, ezért az alacsonyabb vagyonnal rendelkezők csak alacsonyabb nyugdíjra lesznek jogosultak.



Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy saját megtakarításaikból sem lesznek képesek számottevő jövedelemkiegészítést biztosítani időskori önmaguk számára. Mindeközben a vagyonosabbaknak magasabb jövedelmük van, és az így várható magasabb nyugdíjukat még a megtakarításaikból is kipótolhatják majd. Arra kell tehát számítanunk, hogy a jövőben egyre erősödni fog az idősek elszegényedése, miközben egy szűk kisebbség közülük továbbra is kiugró életszínvonalat tud majd fenntartani.

Ráadásul az állami nyugdíjrendszer nagyon súlyos fenntarthatósági problémával fog küzdeni a következő évtizedekben, ezért elkerülhetetlen, hogy akinek van arra lehetősége, nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezzen, ami havonta egy bizonyos összeg befizetését jelenti hosszú éveken át egészen a nyugdíjba vonulásig.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek