Egyre közeledik az időpontja annak, hogy a húsárukat a mostaninál jelentősen drágábban tudjuk majd megvásárolni. Ugyanis a takarmány-alapanyagok ára megugrott az utóbbi hónapokban, ami akár 15-20 százalékkal is emelheti a hús, a tej, a tojás termelési önköltségét. A legnagyobb mértékben a csirkehús ára nőhet, sokan már a kétezer forintos csirkemellfilét is vizionálják a piacon.
És mivel a takarmány ára nem fog csökkeni a növekedő kereslet miatt, így a fogyasztókhoz eljutó élelmiszerek ára sem fog lejjebb menni, vagy a jelenlegi áron maradni. A drágulás rövidesen érezhető lesz, hisz a mostanában piacra kerülő árut már drágább takarmánnyal állították elő a termelők.
Az árak várhatóan több lépcsőben emelkedhetnek, de a fogyasztás az év második felében biztosan bővülni fog. Ráadásul a takarmányárak ilyen szintű emelkedése szinte lehetetlen helyzetbe hozták a gazdákat. Elsősorban a sertéstartóknál valószínűsítenek majd lemorzsolódást a szakemberek, ugyanakkor a gazdasági számok arra utalnak, hogy a magyar állattenyésztők jelentős része a nemzetközi szinten is versenyképes.