Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kapósabbak a korszerűsítendő ingatlanok

10perc.hu
2021. 04. 12.
Kapósabbak a korszerűsítendő ingatlanok

A felújítandó lakások mindenhol jóval olcsóbbak, mint az újszerűek, ráadásul a felújítási programok máris éreztetik a hatásukat a piacon.

Noha alig vagyunk túl az idei esztendő első negyedén, a lakáspiacon már megfigyelhető az idei évtől igénybe vehető felújítási programok hatása. Ugyanis az ingatlan.com felmérésének adatai alapján kiderült, hogy a fővárosban és Pest megyében a tavalyi 28 százalékról 33-34 százalékra emelkedett a használt ingatlanok iránti kereslet. Persze ennek az is az oka, hogy a használtak négyzetméter ára jóval kedvezőbb (637.000 Ft), mint az újépítésűeké (768.000 Ft), ami azért nem elhanyagolható 20 százalékos különbség. Ugyanakkor a megyeszékhelyeken, illetve a vidéki városokban ez az arány eléri a 30 százalékot.

A portál hozzátette, a kereslet élénkülését nemcsak az eredményezte, hogy a felújítandó lakóingatlanok olcsóbbak, hanem hogy a gyermekes háztartások által igénybe vehető maximum 3 millió forintos állami támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Egy költözés után sok esetben amúgy is kisebb-nagyobb korszerűsítéssel, sokszor minimum egy festéssel kezdenek az új lakók. Ezekre a munkálatokra viszont most állami támogatást is igényelhetnek.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek