Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Csak a világ legdrágább gyógyszere segíthet Lilikén

10perc.hu
2021. 04. 06.
Csak a világ legdrágább gyógyszere segíthet Lilikén

Összesen 763 millió forintra van szükség ahhoz hogy a 11 hónapos kislány legyőzhesse az SMA1 betegségét.

Lilike 11 hónapos, az ilyen korú babák már kúsznak-másznak, gondtalanul játszanak, de ő nem tud, mert gerinceredetű izomsorvadásban szenved. Annak is a legsúlyosabb típusában, a SMA1-ben. A kislány gyógyulásához a világ legdrágább gyógyszerére, a Zolgensma génterápiára lenne szükség – 2,132 millió euró, a mai árfolyamon átváltva 763 millió forint –, amelyre már 81 millió forintnyi adomány gyűlt össze a család bankszámlaszámán.

Lilike két hónapos volt, amikor szüleinek feltűnt, valami nincs rendben. Nem emelte fel a fejét, és mikor már az otthoni torna és a hason fekvés sem segített, az orvos neurológushoz küldte a szülőket. 5 hónapos korában diagnosztizálták Lilinél az SMA1 betegséget. Zolgensma génterápiát csak egyszer kell beadni a kis betegeknek és jelentős eredmény várható tőle. A gyógyszert kétéves koráig meg kellene kapnia, de minél hamarabb történik meg, annál jobb eredmény várható.„Az aranyóránkban megígértem neki, hogy mindig vigyázni fogok rá. Olyan boldog, vidám gyermekkora lesz, mint nekem. Mindent megadunk majd neki, ami erönkből telik. Amikor közölték velünk, hogy SMA-s, nem akartuk elhinni, hogy ez velünk megtörténhet. Leírhatatlan volt a fájdalom” – mesélte Somogyiné Miskolci Éva, Lilike édesanyja.

A szülők mindennapjai azzal telnek, hogy Lilire felügyelnek, hiszen akár egy félrenyelés miatt is bármikor elzáródhatnak a légutak. A veszély csökkentése miatt már két hónapja gyomorszondán keresztül táplálják. Négyóránként inhalálni kell, s alkalmazni a köhögtető- és a váladékleszívó gépet. Emellett gyógytornával és Spinraza kezeléssel próbálnak javítani a kislány állapotán.„A diagnózis után az orvosok a jelenleg itthon elérhető két féle kezelést ismertették velünk: Spinraza vagy a Zolgensma. A Spinrazát élete végéig 4 havonta meg kell ismételni, lumbálva a gerincfolyadék terébe adják be. A kérdés az csak meddig tartják rá érdemesnek, mivel évente felmérik a mozgásteljesítményüket. A legnagyobb félelmünk, hogy egyszer csak megtagadják, mivel nincs további fejlődés. Ebben az esetben az állapotromlás már két hét után észlelhető lenne. Jelenleg csak ez az egy itthon finanszírozott kezelés. Ezzel szemben a Zolgensma egyszeri, infúzós kezeléssel kijavítja a génhibát. Rövidtávú tanulmányok vannak ennek eredményességéről, de mind bíztató. Legjobb példa erre a kis Zente csodás fejlődése. Amire eddig nem volt esélyük az SMA1-eknek, most sikerülhet” – mondta Éva.

Az édesanya bízik benne, hogy minél előbb sikerül összegyűjteni a pénzt a világ egyik legdrágább kezelésére, aminek segítségével kislánya a lehető legteljesebb életet élheti. A támogatásokat a Lilike lépteiért Alapítvány számlaszámára várják: 11734107-26078214 (OTP Bank Közlemény: adomány)

Főkép forrása:
Facebook

További cikkek