A Húsvéti ünnep idején a korábbi évek tapasztalata szerint 100-150 millió darab tojás fogy, ami 4-7 százaléka a körülbelül 2,3 milliárd darabos éves mennyiségnek. Sokan a jövő élelmiszerének nevezik a tojást, mivel ez az egyik legolcsóbb, és leginkább fenntartható módon előállítható fehérje- és vitaminforrás, teljes értékű táplálék. Ráadásul a felmérések szerint egyértelműen minőségi tojás kerülhet az asztalra, illetve kifestve az ajándékok közé.
Szintén a legfrissebb felmérések adatai alapján jelenthető ki, hogy a fogyasztók Húsvétra egyre minőségtudatosabban választanak sonkát, annak ellenére, hogy megnövekedtek a különféle sonkák árai. Az idén gyorspácolt sonkát kilogrammonként már 1500 forintért is lehet kapni, míg a hagyományos módon érlelt, nyers, darabolt sonka ára 2500 forintnál, a parasztsonkáé pedig 3000 forintnál kezdődik.