Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Dróntaxik? Közelebb vannak, mint gondolnánk

10perc.hu
2024. 06. 08.
Dróntaxik? Közelebb vannak, mint gondolnánk

Egy német cég Belgiumban indítja el a dróntaxi szolgáltatást.

A Vay nevű német startup idén távirányítású autómegosztó szolgáltatást indít Belgiumban, amely az ideális átmenet lehet a hagyományos autók és az autonóm járművek között - közölte az ITBusiness.

Az innovatív szolgáltatás során a járműveket egy távolban ülő sofőr irányítja, így a felhasználók egyszerűen egy alkalmazással hívhatják házhoz az autókat, majd parkolás nélkül hagyhatják ott őket az utcán.

A Vay együttműködik a belga Poppy autómegosztó platformmal, hogy bevezesse ezt a technológiát a több mint 2000 járműben. Az Ush nevű vezető nélküli rendszerek szakértője karbantartja és teszteli a távirányítású autóparkot, mielőtt azokat forgalomba állítják. A járműveket úgynevezett „teledriverek” vezetik, akik egy speciálisan kialakított állomásról irányítják az autókat, ahol vezetőüléssel, kormánykerékkel, pedálokkal és monitorokkal rendelkeznek, amelyek kilátást biztosítanak az autó elé és oldalára.

A teledriving technológia kényelmes alternatívát kínálhat a hagyományos autómegosztás helyett, növelve az autók használati idejét és ezzel a bevételeket. A Vay szerint a rendszerük megduplázhatja a járművek használatának idejét, ami jelentős előnyt jelenthet az üzemeltetők számára.

A távirányítású autózás a hagyományos és az autonóm járművek közötti köztes megoldásként szolgálhat. A Vay volt az első vállalat, amely sofőr nélkül üzemeltetett autót közúton Európában. „Az autóipari szintű teledriving alternatív utat kínálhat a biztonságos vezető nélküli közlekedéshez, mivel mindig egy emberi vezető irányít,” mondta Thomas von de Ohe, a Vay vezérigazgatója.

A vállalat tavaly 87 millió eurót gyűjtött be egy B sorozatú finanszírozási körben, ami jelzi a befektetők bizalmát a technológiában. A rendszer azonnal reagál a meghibásodásokra, és biztonságosan mérsékli a vészhelyzeteket. A jövőben a teledriving egy biztonságos és hatékony közlekedési módot kínálhat, amely gyorsabb utat jelenthet a piacra, mint a hagyományos autonóm járművek.


Főkép forrása:
Vay (hivatalos oldal)

További cikkek