394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Zöld hitel – a lakásra vágyók nagy lehetősége

10perc.hu
2021. 10. 07.

A bankok a maximális 2,5%-os kamattal nyújtja a legfeljebb 70 millió forint hitelt, ráadásul az állam még kamattámogatást is nyújt.

Az új lakások piacának, ezen belül a lakásépítéseknek adhat extra lendületet az október elején elindult Zöld Otthon Program, amelynek keretében kedvezményes, maximum 2,5 százalékos, végig fix kamatozású, legfeljebb 70 millió forintos lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos új lakóingatlan építésére vagy vásárlására.

Ráadásul amiatt is népszerű lehet ez a fajta kölcsön, mert két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint erejéig kamatmentesen lehet felvenni a hitelt. Természetesen vannak feltételek, melyeknek teljesülnie kell, hogy valakinek megítéljék az igényelt hitelt.

Az egyik feltétel, hogy legalább BB energetikai besorolású, és ezen túl legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű lakásba vagy családi házba költöznek. Kikötés továbbá, hogy legalább 10 évig az így vásárolt vagy épített ingatlanban kell élni, amely bérbe sem adható, és kizárólag az adósok tulajdonába kerülhet.


Ráadásul amiatt is népszerű lehet ez a fajta kölcsön, mert két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint erejéig kamatmentesen lehet felvenni a hitelt     Fotó: freepik.com


Nem véletlen, hogy a program beindulását követően az eladásra kínált új lakóingatlanok iránti érdeklődések száma pár napon belül 165 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbit, éves összevetésben pedig 68 százalékos volt a növekedés.

Ráadásul azok az új lakást vásárló vagy építő családok, amelyek a jövőre esedékes szja-visszatérítést önrészként forgatnák be a zöld hitelbe, akár 8 millió forinttal nagyobb értékű ingatlanhoz juthatnak, ez plusz egy szobát jelenthet a következő otthonukban. A Zöld Hitel futamideje maximum 25 év.

Mivel 2022 júniusa után szinte csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelyik megfelel a zöld hitel feltételeinek, ezért a jelenlegi kínálatban szereplő új lakásokra és házakra már lehet igényelni a konstrukciót, ezek átadása ugyanis túlnyomórészt jövő nyár után várható.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek