393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Vívás: remekeltek a magyar kardvívók

10perc.hu
2021. 03. 14.

Márton Anna arany-, Szilágyi Áron ezüst-, míg Pusztai Liza bronzérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti kard világkupa versenyében.

A budapesti viadal - amely egy év szünet után az első megméretés a nemzetközi mezőny számára - a fegyvernem utolsó olimpiai kvalifikációs világkupaversenye a csapatok számára. A mai csapatversenyre jó előjel, hogy egyéniben mindhárom éremből jutott egy-egy a magyaroknak, ráadásul az olimpiai kvalifikációért még harcban álló hölgyek igencsak kitettek magukért.

Az egyéniben világbajnoki harmadik helyezett, Európa-bajnoki ezüstérmes Márton Anna Battai Sugár, a francia Malina Vongsavady, a dél-koreai Kim Dzsi Jon és az orosz Olga Nyikitina legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol válogatottbeli csapattársával, Pusztai Lizával csapott össze. A még juniorkorú Pusztai a legjobb négyig a francia Faustine Clapier, a német Anna Limbach, az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunis, valamint az orosz Szofja Pozdnyakova, a 2018-as év egyéni világbajnoka ellen nyert.


Márton Anna arany-, míg Pusztai Liza bronzéremmel zárta az egyéni küzdelmet     Fotó: MTI/Illyés Tibor


A két magyar összecsapását a tapasztaltabb Márton irányította, és 15-9-re megnyerte, majd a döntőben is magabiztos teljesítményt nyújtva ugyanennyire verte a francia Cécilia Berdert. Így Márton arany-, míg Pusztai bronzéremmel zárta az egyéni küzdelmet. A mai csapatversenyben a jelenleg kijutást érő helyen álló magyaroknak „mindössze” annyi a feladatuk, hogy az ukránokat maguk mögött kell tartaniuk a tokiói részvételért.

A férfiaknál Szilágyi Áron ezüstérmet nyert, teljessé téve a magyar éremkollekciót. A kétszeres olimpiai bajnok a Nagy Kristóf elleni magabiztos győzelemmel kezdte a szombati főtáblás küzdelmeket, majd simán verte a 2016-os Európa-bajnok német Benedikt Wagnert, azután a dél-koreai Kim Kje Hvanon és a román Iulian Teodosiun is túljutott. A fináléért a georgiai Szandro Bazadzéval kellett megküzdenie, akit magabiztosan, 15-6-ra vert meg.


A férfiaknál Szilágyi Áron ezüstérmet nyert, teljessé téve a magyar éremkollekciót    Fotó: Illyés Tibor


A döntőben ellenfele a csapatban háromszoros, egyéniben egyszeres világbajnok Oh Szang Uk volt. A magas, hosszú karú dél-koreaival látványos, szép akciókat hozó asszót vívott Szilágyi, a párharcot 14-14-es állásnál a magyar kardozó támadásánál Oh jó ütemű közbevágása döntötte el. A magyar férfiválogatott már kivívta az olimpiai részvétel jogát, így egyéniben is pástra léphet majd a japán fővárosban három magyar férfi kardozó.

Főkép forrása:
MTI/Illyés Tibor

További cikkek