EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Visszatéréssel kacérkodik Vlagyimir Klicsko

Sport
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: MTI/MTVA

Az egykori nehézsúlyú profi világbajnok George Foreman útját járná be, aki az újbóli ringbelépését követően 46 évesen újra világbajnok lett.

Vélhetően sokan örülnének annak, ha valóban bebizonyosodna, hogy a TASSZ híre mögött nemcsak a szenzációhajhászás, hanem valódi tartalom is van. Ugyanis az orosz hírügynökség világgá kürtölte, hogy a korábbi nehézsúlyú profi világbajnok, Vlagyimir Klicsko – vagy, ahogy ukránul mondják, Volodimir Klicsko – visszatér a ringbe, és megcélozza valamelyik komoly nemzetközi szervezet világbajnok övét.

A jelenleg 45 éves ukrán Acélkalapács pazar amatőr – 1996-ban szupernehézsúlyban megnyerte az atlantai olimpiát – és még eredményesebb profi karriert tudhat magáénak. A fiatalabbik Klicsko 2000-ben Chris Byrd legyőzésével szerezte meg a WBO világbajnoki címét, majd szintén csúcsra ért a IBF, az IBO, a WBA szervezeteknél is. Pályafutása során 69 mérkőzéséből 64-et nyert meg – ebből 53-at idő előtt –, ötöt elveszített, összesen 4382 napig volt világbajnok, ami rekord a királykategóriában.


Az ukrán Acélkalapács állítja, sem a motivációjával, sem pedig a formájával nem lenne gond a ringben    Fotó: MTI/MTVA


Pályafutása végén két brit öklözőtől is vereséget szenvedett, az őt 2015 novemberében sima pontozással legyőző Tyson Fury, valamint a 2017. április 29-én őt kiütő Anthony Joshua uralja jelenleg a nehézsúlyt a profik között, ugyanis Fury a WBC, míg Joshua az IBF, IBO, WBA és WBO világbajnoka.

Az Egyesült Államokban élő Vlagyimir Klicsko azt is elárulta, hogy kinek a példája vonzza vissza a ringbe: George Foreman motiválja. Az egykori olimpiai bajnok (1968) és többszörös profi világbajnok ugyanis annak idején a „sokadik virágzását élve” 1994. november 4-én a nevadai Paradise-ben található MGM Grand Garden Arénában a 10. menetben kiütötte Michael Moorert, és 45 évesen és 299 naposan megszerezte az IBF és a WBA vb-övét, azaz a boksztörténelem legidősebb világbajnoka lett. Majd ugyanott 1995. április 22-én, 46 évesen és 102 naposan meg is védte IBF vb-címét a német Axel Schulz kipontozásával, míg a WBA elvette a vb-övét, mert nem állt ki Tony Tucker ellen.


George Foreman (jobbra) 1994. november 4-én a nevadai Paradise-ben található MGM Grand Garden Arénában a 10. menetben kiütötte Michael Moorert, és 45 évesen és 299 naposan megszerezte az IBF és a WBA vb-övét    Fotó: wikipedia


A 45 éves Acélkalapács hasonló bravúrra készül, és úgy véli, ha Foremannak sikerült, akkor neki is összejöhet ugyanaz. Mint elmondta, elképesztően motivált, és 1-2 felhozó meccs után azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy visszavágjon valamelyik brit legyőzőjének.