EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Vermeer-kiállítás nyílik Drezdában

Kultúra
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: wikipedia

A németalföldi mester egy közelmúltban restaurált festménye lesz a tavasszal megrendezésre kerülő kiállításának középpontjában.

Nagyon jó hírt közölt a drezdai művészetet kedvelők számára a The Art Newspaper online kiadása. A német városban ugyanis tavasszal Jan Vermeer van Delft (1632-1675) németalföldi festő munkáiból rendeznek kiállítást. A tárlat fő attrakciója, a Nyitott ablaknál levelet olvasó lány (1657) című festmény, amely 1742 óta szerepel a drezdai városi múzeum gyűjteményében.

Különlegességét csak 1979-ben fedezték fel, ugyanis a képen egy rejtőzködő alak is megbújik: a festmény hátterében, a falon egy Kupidót ábrázoló kép is van. Mint azóta kiderült, a Kupidót jóval a művész halála után lefestették. A festékréteg alatt megbújó alakot egy 2017-ben kezdődött restaurálás tárta fel. A drezdai Gemäldegalerie főrestaurátora, Uta Neidhart korábban szakmai pályafutása csúcsaként számolt be arról, hogy restauráláskor sikerült láthatóvá tenni a mindeddig rejtett alakot.


A közönség többek között megnézheti majd a drezdai kiállításon Vermeer Levelet olvasó nő kékben (1663) című festményét      Fotó: wikipedia


A drezdai Gemäldegalerie Alte Meister március 19-én megnyíló és június 27-ig látogatható kiállításán a közönség megnézheti majd Vermeer Levelet olvasó nő kékben (1663) című festményét, amely az amszterdami Rijksmuseum tulajdona, továbbá a Londonból érkező, Virginál mellett álló hölgyet is. A mester tíz képe mellett más németalföldi festők körülbelül 40 alkotása is szerepel majd a tárlaton.