395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Vb-selejtező: többszöri vezetésről hatgólos döntetlen

10perc.hu
2021. 03. 26.

A magyar labdarúgó-válogatott 3-3-as döntetlent játszott a vendég lengyel csapattal a világbajnoki selejtezősorozat európai nyitányán, azaz továbbra is őrzi veretlenségét tavaly szeptember 6-a óta. A vasárnapi folytatásban jöhet San Marino.

A csapatokat az üres lelátók ellenére az egyik hosszanti lelátón a két ország nemzeti színeiben pompázó molinó fogadta, amelyen mindkét nyelven az állt: "100 éves futballmúlt, 1000 éves barátság". Az üzenet a nemzetek történelme mellett arra utalt, hogy a két válogatott 1921-ben mérkőzött meg egymással először.

Azt tudta mindenki, hogy a 2020 legjobb játékosának választott Robert Lewandowski vezette lengyel válogatott – már csak a világranglistán elfoglalt helye miatt is, hisz ők 19., míg a magyarok 40. pozícióban állnak – nem lesz könnyen legyőzhető ellenfél Marco Rossi szövetségi kapitány együttese számára. Azonban a mieink mindkét félidő elején betalált, az elsőben Sallai Roland, a másodikban a csapatkapitány Szalai Ádám volt eredményes, és akkor úgy nézett ki, a magyarok győzelemmel rajtolnak a 2022-es katari vb-szereplésért zajló versenyfutásban.


A világklasszis játékosokkal felálló lengyelek ellen a döntetlen nem rossz eredmény, de 2-0-ás, majd 3-2-es vezetésről mégis fájó a pontvesztés, mert benne volt a mérkőzésben a magyar győzelem     Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Ám elég volt egy mindössze 60 másodperces rövidzárlat, és a lengyelek egy perc alatt két gólt szerezve egyenlítettek az egyaránt csereként beállt Krzysztof Piatek és Kamil Jozwiak révén. Willi Orbán még egyszer vezetést szerzett a magyar csapatnak, de a hajrában a világ legjobbjának megválasztott Robert Lewandowski a meccs folyamán először megvillant és egyenlíteni tudott. A hosszabbításban már nem változott az eredmény, Fiola Attilát viszont kiállította a játékvezető második sárga lappal.

A világklasszis játékosokkal felálló lengyelek ellen a döntetlen nem rossz eredmény, de 2-0-ás, majd 3-2-es vezetésről mégis fájó a pontvesztés, mert benne volt a mérkőzésben a magyar győzelem. Ennek ellenére a meccs egyik hőse, a magyarok csapatkapitánya, Szalai Ádám – aki 400 nap után lőtt újra gólt a válogatottban – úgy véli, hosszú még az út, és a csapatban benne van a fejlődés lehetősége.

„A formám még nagyon messze van attól, amit saját magamtól várok a nyári Európa-bajnokságig. Lassan harmincnégy évesen is megpróbálok olyan formába lendülni így a karrierem végén, hogy az tényleg a csapat segítségére legyen. Hogy betaláltam, segít majd ebben. Dolgozunk tovább, két kellemetlen és fontos mérkőzés következik, remélem, hogy a csapat fejlődni fog a következő selejtezőkig, illetve az Eb-ig” – jelentette ki az M4 Sport kérdésére a Mainz 34 éves csatára.


A most szerzett egy pont jó alap lehet a folytatásra az immáron hét meccse veretlen magyar válogatott számára    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Marco Rossi a lengyelek elleni mérkőzés előtt még aláírta volna a döntetlent, de a lefújás után csalódottan értékelt az egy pont megszerzését az első vb-selejtezőnk előtt.

„Őszintén szólva a mérkőzés előtt aláírtam volna a döntetlent, de azután, hogy átéltem a kispadról a mérkőzést, fáj a pontvesztés. Ha kétgólos vezetésnél nem hibázunk nagyokat, megtarthattuk volna a három pontot, és még 3-2 után is nyerhettünk volna. Egész héten azt szajkóztam a játékosoknak, hogy ha valamire figyelnünk kell, akkor az Robert Lewandowski, akit sosem szabad szem elől tévesztenünk, mi mégis megtettük ezt. Örülök, hogy olyan szituációból szereztünk a mérkőzés elején vezetést, amit sokat gyakoroltunk az edzéseken, de a középpályán azonban többet is tehettünk volna, különösen Kalmár Zsolttól vártam többet az első félidőben. Fontos, hogy két lábbal a földön maradjunk, és reális elvárásokat fogalmazzunk meg a csapattal szemben. Most két nehéz meccs következik San Marino és Andorra ellen, ezeken mindenképpen meg kell szereznünk a hat pontot” – értékelt az mlsz.hu oldalon a kapitány.


Hiába vezettünk, ám a végén megvillant 2020 legjobb játékosának választott Robert Lewandowski    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


A lengyelek szakvezetője úgy véli, a második félidőben mutatott játékuk alapján megérdemelték volna a három pontot.

„Többet érdemeltünk volna, mint egy pont. Az első félidőben ugyan nem futballoztunk jól, viszont amit a szünet után nyújtottunk, azzal rászolgáltunk volna a győzelemre. Fantasztikus mentalitás jellemezte a csapatot, a játékosok végig hittek abban, hogy megnyerhetjük ezt a meccset, sajnálom, hogy végül nem sikerült” – közölte a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Paulo Sousa.

A vb-selejtezőcsoport másik két mérkőzésén Albánia nagy küzdelem után verte 1-0-ra az andorrai válogatottat, míg Anglia egészen simán nyert 5-0-ra San Marino ellen. A magyar válogatott vasárnap lép legközelebb pályára, San Marinoban folytatja szereplését Marco Rossi csapata.

Főkép forrása:
MTI/Szigetváry Zsolt

További cikkek