394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Vb-arany, olimpiai kvóta, futamgyőzelem és BL-siker

10perc.hu
2021. 06. 14.

A labdarúgó Európa-bajnokság mellett is számos sporteseményt rendeztek szerte a világban, ahol szép magyar sikerek születtek.

Öttusa

Remekeltek a magyar csapat tagjai a kairói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A férfiaknál Marosi Ádám aranyérmet nyert, ezzel tokiói kvótát szerzett, míg a Marosi, Demeter Bence, Bereczki Richárd összeállítású magyar csapat szintén világbajnokként zárt. A 2012-ben, Londonban olimpiai bronzérmes, 37 éves Marosi előzőleg 2009-ben nyert világbajnokságot, és az volt az eddigi utolsó magyar egyéni győzelem a férfiak hagyományos versenyében.

A hölgyeknél Gulyás Michelle bronzérmet nyert, ezzel szintén tokiói kvótát szerzett, míg magyar csapat a második helyen végzett a nők hagyományos versenyében. A párosoknál bronzérmes lett az Erdős Rita, Simon Sarolta duó.


Hárspataki Gábor ott lesz a sportág történetének első olimpiáján    Fotó: Magyar Karate Szövetség


Karate

Kiharcolta a tokiói ötkarikás részvételt Hárspataki Gábor a párizsi olimpiai kvalifikációs karate tornán, ahol kategóriánként az első három versenyző jut indulási joghoz a sportág ötkarikás bemutatkozásán. Az MTK többszörös Eb-érmese a 75 kg-os súlycsoport selejtezőiben öt győzelmet szerzett, majd a négyes döntőben megszerezte a harmadik helyet, így ott lehet a sportág történetének első felnőtt olimpiáján.


Az egyetlen olimpiai indulási jog a legjobban szereplő, még kvalifikációval nem rendelkező ország versenyzőjének személyében, aki Pigniczki Fanni lett    Fotó: mtk.hu


Ritmikus sportgimnasztika

Pigniczki Fanni mind a négy szerét hibátlanul mutatta be a várnai ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság 24-es egyéni összetett döntőjében, és 97,250 összpontszámával megszerezte az olimpiai kvalifikációt. A rangsorból kikerültek a már kvótát szerzett országok sportolói, és így talált gazdára az egyetlen olimpiai indulási jog a legjobban szereplő, még kvalifikációval nem rendelkező ország versenyzőjének személyében, aki Pigniczki Fanni lett.


A junior vb- és Eb-első Takács István (87 kg) ezüstérmet szerzett Varsóban   Fotó: Magyar Birkózó Szövetség


Birkózás

Véget ért Varsóban a tokiói olimpia előtti utolsó, mindhárom szakág számára megrendezett nemzetközi rangsorviadal. A kötöttfogásúaknál a junior Eb-győztes Lévai Tamás (77 kg) óriási bravúrral, többek között a kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok orosz Roman Vlaszov felülmúlásával felállhatott a dobogó második fokára. A junior vb- és Eb-első Takács István (87 kg) egy lengyel rivális után legyőzte a vb-ezüstérmes, tokiói kvótás üzbég Rusztam Aszakalovot, s a döntőben is csak 1-1-gyel kapott ki (később szerzett pont) a tavalyi Európa-bajnok ukrán Szemen Novikovtól. Varsóban született még két bronzérmünk is a szokásosnál egy-egy súllyal feljebb szereplő Kecskeméti Krisztián (63 kg), valamint az idei 67 kilós U23-as Eb-aranyérmes Váncza István (72 kg) jóvoltából.


A spanyol együttes 15. alkalommal játszott döntőt a BL-ben - illetve elődjében, a BEK-ben -, és tizedszer győzött    Fotó: Facebook/FC Barcelona


Kézilabda

A Barcelona 36-23-ra legyőzte a dán Aalborg HB csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, Kölnben. A spanyol együttes 15. alkalommal játszott döntőt a BL-ben - illetve elődjében, a BEK-ben -, és tizedszer győzött. A legrangosabb európai kupasorozat 1956 óta íródó történetében ez a legnagyobb különbséggel megnyert döntő. A Paris Saint-Germain nyerte a bronzérmet, miután 31-28-ra legyőzte az ugyancsak francia HBC Nantes csapatát a vasárnapi helyosztón.


Kiss Norbert két Eb-futamot nyert meg a Hungaroringen, és a 36 éves szombathelyi pilóta ezzel összetettben már a második    Fotó: Kiss Norbi Média


Autósport

A kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert, a Révész Racing pilótája két futamot megnyert, egyet pedig műszaki gondok miatt feladott a gyorsasági kamion Eb idénynyitó magyarországi versenyhétvégéjén, a Hungaroringen, ahova a két nap összesen 10 ezer néző látogatott ki. A 36 éves szombathelyi pilóta ezzel összetettben már a második, hátránya mindössze egy pont az első futamon győztes Sascha Lenz mögött. Az Európa-bajnokság július közepén folytatódik a Nürburgringen.

Főkép forrása:
Magyar Öttusa Szövetség

További cikkek