393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Válogatott: felkészülés, fogadkozás és edzőcsere

10perc.hu
2021. 05. 22.

A Marco Rossi vezette magyar labdarúgó-válogatott a hét eleje óta közösen készül a nyári, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

Amikor Marco Rossi a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya hétfő délután megtartotta első edzését a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő, még nem teljes létszámú keretének, nem gondolta azt, hogy a 30 fős, bő keretben ugyan nem, de a stábjában már az első napokban változás történik majd. Ugyanis menet közben derült ki, hogy a kapitány másodedzőjét, a szintén olasz Giovanni Costantinót kedden kinevezték az MTK Budapest új vezetőedzőjének, aki ezek után távozott a válogatott mellől.

"Vezetőedzői munkát végezni hatalmas feladat, éppen ezért teljes embert kíván. Saját tapasztalatból tudom, hogy folyamatos munkával és figyelemmel jár a tisztség. Ezért úgy döntöttünk, hogy Giovanni ma elhagyja az edzőbábort, mert a válogatott számára pedig elengedhetetlenül fontos, hogy minden stábtagunk száz százalékosan a munkájára összpontosítson ebben a rendkívül fontos időszakban" – jelentette ki még kedden Marco Rossi.


Jelenleg 26 mezőnyjátékos és négy kapus van a keretben, ebből három plusz egyet kell majd a keretszűkítéskor elküldenie Rossinak     Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Mára már az utódát is megtalálta, ugyanis Gera Zoltán másodedzőként csatlakozott a válogatott stábjához. Igaz, csak az Európa-bajnokság végéig, ugyanis a 97-szeres válogatott az U21-es nemzeti csapat szövetségi edzője. Gera már felvette a munkát, igaz, jelenleg még többen hiányoznak a keretből, ám amint befejeződnek a különböző bajnoki küzdelmek, a jövő héten már mind a harminc kiválasztott ott lesz Telkiben.

„A felkészülés első hetében a fizikai állapotfelmérésen volt a hangsúly, illetve azon, hogy a játékosok - akik mindannyian jó formában érkeztek az edzőtáborba - kondícióját szinten tartsuk. A már megszokott kerettagok számára ugyancsak hasznos ez a plusz egy hét, de az újoncok számára is jó lehetőséget ad arra, hogy minél jobban megismerjék az elképzeléseinket, és persze nekünk is, hogy minél jobban megismerjük őket. Jövő héten, amikor már mindenki velünk lesz, nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni a taktikai felkészítésre" – állította Rossi.

Az újoncok közül talán az idei bajnokság gólkirálya, Hahn János izgult. A nemrég véget ért szezonban 22 gólt szerző paksi csatár elárulta, a szakmai stáb és a válogatott játékosok részéről egyformán pozitív impulzusokat kapott, és jó érzés a számára, hogy könnyen befogadták, és klubedzője, Bognár György pedig azt kérte tőle, hogy ugyanazt nyújtsa, mint a paksi edzéseken.


Gera Zoltán másodedzőként csatlakozott a válogatott stábjához    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


„Ahhoz, hogy itt lehessek, sok mindennek össze kellett állnia. A paksi közeg, a csapattársak segítsége, valamint a Bognár György által kialakított játékstílus mind segített abban, hogy ennyi gólt szerezzek a bajnokságban. Természetesen csalódott lennék, ha nem maradnék a keretben, hiszen megkaptam a lehetőséget, és ezzel szeretnék is élni” - mondta a 26 éves Hahn.

Jelenleg 26 mezőnyjátékos és négy kapus van a keretben, ebből három plusz egyet kell majd a keretszűkítéskor elküldenie Rossinak. Június 1-jén kell leadni a végső nevezési listát, de a hátralévő időnek elégnek kell lennie ahhoz, hogy a kapitány fejében még meglévő kérdőjelek felkiáltó jelekké egyenesedjenek. A szövetségi kapitány ugyanakkor kiemelte, a csoportriválisok - a portugálok, a franciák és a németek - jóval kevesebbet tudnak majd közösen készülni, ez pedig mindenképpen a magyar csapat előnyére válhat. Feltéve, ha a magyar válogatott a legjobbját nyújtja majd.

A nemzeti csapat Ausztriában edzőtáborozik a következő két hétben, majd június 4-én Ciprus, négy nappal később Írország válogatottja ellen lép pályára felkészülési mérkőzésen. A csapat az Európa-bajnokságon június 15-én a címvédő portugálokkal, négy nappal később a világbajnok franciákkal találkozik a Puskás Arénában, majd június 23-án a 2014-ben vb-aranyérmes németek ellen Münchenben zárja a csoportkört.


A nemzeti csapat Ausztriában edzőtáborozik a következő két hétben    Fotó: mlsz.hu


A magyar labdarúgó-válogatott 30 fős, bő kerete:

Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Puskás Akadémia FC).

Védők: Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (Fenerbahce), Willi Orbán (RB Leipzig).

Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd Zsóry FC), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig).

Támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest).

Főkép forrása:
MTI/Szigetváry Zsolt

További cikkek