393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Úszóbotrány: a tettlegességgel és szexuális molesztálással vádolt Turi György bedobta a törülközőt!

10perc.hu
2021. 11. 25.
Úszóbotrány: a tettlegességgel és szexuális molesztálással vádolt Turi György bedobta a törülközőt!

Hetek óta tart a botrány, melynek kirobbantója a négyszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok Cseh László volt, miszerint a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szakmai alelnöke, elnökségi tagja és az edzőbizottság elnöke lelki terrort alkalmazott az edzések során és fizikailag is bántalmazta az úszókat. Turi György tarthatatlannak nevezte a helyzetét, és minden tisztségéről lemondott.

Az elmúlt hetekben másról sem szóltak az úszás világából a hírek, miszerint a sikeredző Turi György több korábbi tanítványa, köztük a négyszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok Cseh László, úgy nyilatkozott a magyar sajtóban, hogy a tréner lelki terrort alkalmazott az edzések során és fizikailag is bántalmazta az úszókat.

Sőt, Dara Eszter szexuális molesztálással is megvádolta egykori mesterét, míg volt olyan korábbi úszó, aki kijelentette, ha találkozna Turival az utcán, kamatostul adná vissza azt, amit annak idején el kellett szenvednie az edzőtől.

A MÚSZ elnöksége a botrány hatására Turi korábbi edzői munkájának kivizsgálása érdekében november 11-én öttagú bizottság felállításáról döntött, a tréner pedig akkor, a vizsgálat lezárultáig önként felfüggesztette tevékenységét mint a MÚSZ szakmai alelnöke, illetve az edzőbizottság elnöke.



Turi György azonban nem bírta a rá nehezedő nyomást, és nem várta meg a vizsgálat végét, hanem lemondott a Magyar Úszó Szövetségben betöltött tisztségeiről. A Kőbánya SC úszóedzője Wladár Sándornak, a MÚSZ elnökének küldött nyílt levelében döntését azzal indokolta, hogy a személyét érintő helyzet az elmúlt két hónapban tarthatatlanná vált, és már nemcsak róla van szó, hanem a magyar úszósport, a MÚSZ és a Kőbánya SC megítéléséről.

Wladár Sándor megerősítette, a Magyar Úszó Szövetség elfogadja Turi György lemondását, de az ügyet vizsgáló bizottság ennek ellenére folytatja a munkáját. Ahogy azt az elnök elmondta, semmiképp sem akarják azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánnak söpörni.



„Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának. Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre” – állította az MTI-nek a MÚSZ elnöke.

Wladár Sándor hozzátette, a bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várják, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is.

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek