392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Újabb magyar kvóták Tokióra - FRISSÍTVE!

10perc.hu
2021. 05. 14.
Újabb magyar kvóták Tokióra - FRISSÍTVE!

Újabb magyar sportolók vívták ki a jogot arra, hogy részt vehessenek a nyári olimpián: ezúttal a kajak-kenu és az atlétika volt célkeresztben.

Azzal a nem is titkolt szándékkal állt rajthoz a savonai atlétikai versenyen Kozák Luca, hogy kivívja végre a tokiói olimpián való indulás jogát. Nos, a 24 éves sprinter 12.81 másodperces eredménnyel teljesítette az olimpiai szintet, így utazhat a nyári ötkarikás játékokra. Ő a hatodik magyar atléta, aki teljesítette az olimpiai szintet.

„Tokió, most már biztos találkozunk júliusban!" - írta ki közösségi oldalára Kozák Luca. Az atléta már tavaly kétszer is megfutotta a kvótához szükséges időt, de például a Gyulai Memorialon - szintén 2020 augusztusában – elért 12.71-es idejét, amivel Siska Xénia 36 éves országos csúcsát adta át a múltnak, a járványhelyzet miatt felfüggesztették a szintteljesítést, így azokat az eredményeit nem vették figyelembe.



A magyar versenyzők egy férfi kajakos és két férfi kenus kvótát szereztek a tokiói játékokra a Szegeden rendezett európai olimpiai pótkvalifikációs viadalon, így Magyarország jelenleg az elérhető 18-ból 17 indulási joggal rendelkezik: hat-hat férfi és női kajakos, három női kenus és két férfi kenus kvótája van.

A döntőkben az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenupáros másodikként végzett az 1000 méteres fináléban, a Béke Kornél, Varga Ádám kajak kettes pedig nyert ugyanezen a távon - ez előbbi számban két, utóbbiban egy újabb indulási jogot jelentett. A még hiányzó indulási jog begyűjtésére az oroszországi Barnaulban sorra kerülő jövő heti kvalifikációs verseny kínál még lehetőséget, a magyar induló Bodonyi András (C-1 1000 m) lesz.

A szlalom kajak-kenu női kenu számában kvótát kapott a tokiói játékokra Magyarország, így a sportág ezen válfajában először szerepelhet magyar versenyző az ötkarikás játékokon. Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke elmondta, hogy női kenuban a világbajnoki eredmények alapján kaptuk meg az indulási jogot, és a szövetség döntése értelmében az osztrák származású Schmid Julia fog indulni az olimpián. A férfi szakágban Potocny Marcel előtt is már csak egy ír versenyző van a rangsorban, aki még nem szerzett kvótát.


Főkép forrása:
Facebook/Kozák Luca

További cikkek